Google Adsense veya herhangi bir reklam şirketinin reklamlarını web sitenize hiç düşünmeden yerleştirmeniz verimli bir seçenek değildir. Bizzat kendi web sitelerimde yaptığım reklam yerleşimlerinde edindiğim tecrübeleri teker teker paylaşacağım. Bu yerleşimler sadece stratejik yerleşimler değildir. Size vermiş olduğum kodlarla reklamları otomatik bir şekilde içeriğe serpiştirebileceksiniz.

Bir kullanıcının web sitesine girdiği anda tıkladığı reklamla bir süre sonra tıkladığı reklam size farklı etkiler bırakacaktır. Bu yazı içerisinde kullanıcı eğilimleri, yazılımsal yerleştirmeler ve stratejiler hakkında konuşmadan önce Reklam Tıklanmalarım Çok Düşük yazımı da okumanızı tavsiye ederim. Yazı boyunca okuduklarınız kadar içeriğin içine otomatik yerleştirilen reklamlar da önemlidir. Bu sebeple özellikle yazı içerisine otomatik reklam yerleşimi yapacak kodu sunduğum bölümü de okumanızı tavsiye ederim. Aşağıdaki linkleri kullanarak başlıklar arası geçiş yapabilirsiniz.

  1. Google Adsense Reklam Yerleşimi Nasıl Yapılır?
  2. Reklam Yerleşimi ve Kullanıcı Eğilimleri
  3. Reklam Sayısının Seçimi
  4. Otomatik Reklamlar Kullanılmalı Mı?
  5. Reklam yerlerinin seçimi
  6. Kod ile Yazı İçine Reklamlar Otomatik Nasıl Yerleştirilir?
  7. Sonuç

Reklam Yerleşimi ve Kullanıcı Eğilimleri

Sitenize giren kullanıcılar gibi düşünmek için kullanıcı konumunda olduğunuz zamanlardaki hareketlerinizi düşünmelisiniz. Bir web sitesine girdiğinizde ilk baktığınız şeylerden birisi yazının uzunluğu birisi de reklam sayısıdır. Elbette her yazınıza elinizle özel yerleşimler yapamazsınız. Ancak genel reklam yerleşiminizi kullanıcının yazıyı sakin okumasını sağlayacak şekilde yapabilirsiniz.

Haber sitelerinden örnek vermek gerekirse bir çoğumuz bu tür siteleri elimizden geldiğince tercih etmiyoruz. Sadece reklamların yüklenmesi bile birkaç dakika alırken sayfanın yüklenmesini hesaba bile katmıyorum. Reklamların tıklanması reklam sayısından çok yerleşimiyle alakalıdır. Her satıra bir reklam yerleştirmek o reklamın tıklanmasını sağlamaz. Aksine hem web sitenizi yavaşlatır hem de hemen çıkma oranlarınızı yükseltir.

Reklamların tıklanması biraz da içeriğinizin kalitesi ve diline bağlı olsa da yerleşimin sadeliği büyük oranda etki edecektir. Amacımız kullanıcının reklamlara öylesine tıklaması değil önüne çıktığında inceleyerek tıklamasıdır. Hali hazırda Google kullanıcıların yanlışlıkla reklamlara tıklamasına neden olacak durumları gördüğünde bile banlayabiliyor. Bu sebeple kullanıcıları zorla tıklamaya teşvik etmemeli sadece akışta reklamları karşılarına çıkarmalıyız.

Reklamları yerleştirmek için sayfa başlarından çok orta ve sonlarına odaklanmalıyız. Sayfanın en başındaki reklamlar yüklenene kadar kullanıcılar yazının ortasına gelebiliyor. Dolayısıyla kullanıcı siteye girdiğinde kendisini reklama boğulmuş hissetmemeli. Aksine reklamın az olduğunu görüp incelemeye devam etmeli. Bu yolu seçmek hem tıklama başı gelirinizi hem de tıklanma oranınızı arttıracaktır.

Tıklanma oranınızın bir diğer etkeni de içeriklerinizin hitap ettiği kitledir. Küçük bir örnek vermek gerekirse yazılım alanında içerikler yazıyorsanız düşük tıklanma oranlarını göze almalısınız. Çünkü internet sektöründe hizmet veren birisi bir web sitesinin geliri ve amacı hakkında bilgiye sahiptir. Sizin o içeriği ne amaçla yazdığınızı ve amacınızın ne olduğunu bilen birisi reklamlara tıklamamaya özen gösterecektir. Özellikle cümleleri gereksiz uzattığınızı gördüğünde reklamları incelememek için kendini şartlayacaktır.

Bu tür durumların önüne geçmek için öncelikle içeriğinizi kullanıcıların gözünden okumalısınız. Ne kadar iyi reklam yerleşimi yapsanız da bu tür bir durumda işe yaramayacaktır. İçeriğinizi kullanıcı odaklı yazdıktan sonra gerisi reklam yerleşiminize kalıyor.

Reklam Sayısının Seçimi

Bir sayfada kaç reklam olduğu birçok açıdan çok önemlidir. Reklam sayısını çok tutmak hiçbir işinize yaramamakla beraber sitenize zarar verecektir. Aşağıda bu zararlardan bazılarını ele aldım.

  1. Reklamlar iframe ile çekildiğinden reklam tam yüklenene kadar siteniz tam anlamıyla yüklenmiyor. Bu sebeple sayfa açılış hızlarınız ve Google Page Speed gibi hız testi sitelerindeki değerleriniz düşecektir.
  2. Kullanıcı içerikten çok reklam gördüğünden hemen çıkma oranlarında artış olacaktır. Bu artış içeriğinizin sıralamasının düşmesine neden olur.
  3. Google Adsense’nin reklam sayısı konusunda bir sınırlaması yok. Ancak çok reklam eklemek kullanıcının içeriği okumasına veya içerikte bulunan bir bölüme tıklamasına engel olacağından politika ihlali olarak değerlendirilebilir. Hangi durumlarda politika ihlali olduğunu öğrenmek için Adsense Reklam yerleşimi politikaları sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
  4. Çok fazla reklam yerleştirmek sitenizin itibarını yerle bir edebilir. Kullanıcılarda aç gözlü birisi olduğunuz ve içeriklerinizin kalitesiz olduğu izlenimi oluşabilir.

Yukarıda bulunan sebepler ve niceleri sebebiyle reklam sayısını mükemmel bir şekilde seçmelisiniz. Benim kişisel tercihim bir sayfada en fazla 6 reklam bulunmasıdır. Elbette bu sayıyı arttırıp azaltabilirsiniz. Zamanla kaç tane reklam yerleştirdiğinizde iyi sonuç aldığınızı zaten göreceksiniz ancak bu süreçte önemli olan reklamları abartmamaktır.

Otomatik Reklamlar Kullanılmalı Mı?

Benim cevabım bu soru için kullanılmamalıdır olur. Sebebi ise reklamların kullanıcıları sinir edecek yerlerde çıkmasıdır. Bir linke tıkladığında kimse reklam görmek istemez. Ya da yazıyı okurken üste yapışmış bir reklamı görmek istemez. Reklamları içeriğin gözükeceği alanı daraltmadan yerleştirmek daha uygun olacaktır. Ayrıca otomatik reklam eklendiğinde bazen sayfayı kaplayan bir reklam üste yapışabiliyor. En azından bu aşamada durum böyle. Bu durumda bazen ban bile yiyebiliyorsunuz. Otomatik reklamları elbette denemenizi tavsiye ederim. Ancak uzun solukta otomatik reklamın tüm özellikleri fayda sağlamayacaktır. 

Google Adsense Reklam Yerleşimi Nasıl Yapılır?

Google Adsense reklam yerleşimi nasıl yapılır? Sorusunun resmin benim için yukarıdadır. Doğru reklamı seçip doğru yere yerleştirmek kolay bir seçim değildir. Otomatik reklamları kullanacaksanız üste yapışan reklamları tercih edebilirsiniz. Ancak kesinlikle sayfa geçişlerinde reklam göstermenizi önermem. Üste yapışan reklamların da politika ihlaline neden olup olmadığını dikkatlice kontrol etmelisiniz. Ne kadar kod kısmını Google halletse de site kod yapınız buna müsaade etmeyebilir.

Reklam yerlerinin seçimi

Bu yazı Google Adsense reklam yerleşimi adı altında bir yazı olsa da yazı içerisindeki işleyiş tüm reklam şirketleri için geçerlidir. Reklam yerlerinin seçimi için öncelikle web sitemizin şablonunu inceleyelim. Genellikle web sitelerinde içerik kısmı, sağ veya sol tarafta bulunan bir sidebar ve menü olur. Sağ taraftaki sidebarda genellikle benzer içerikler gibi kullanıcıyı yönlendirebilecek bir kısım bulunuyor.

İlk reklamımızı bu kısıma yerleştirelim. Yazının başlarında da belirttiğim gibi sidebarın üst kısmından çok alt kısmına odaklanmalıyız. Hem yüklenme süresi hem de kullanıcının reklamı sürekli görebileceği bir yer seçmek adına alt kısmı seçmeliyiz. 

Reklam nasıl yerleştirilmelidir?

Sağ kısımdaki içeriklerin bitimine doğru bir reklam yerleştirelim. WordPress veya Blogger gibi hazır sistemler kullananlar için genellikle bu kısma reklam yerleştirmek kolaydır. Temanızın panelinde bu kısma reklam yerleştirebileceğiniz bir seçenek mutlaka vardır. Ancak buraya yerleştirdiğimiz reklam sıradan olmamalıdır. Kullanıcı ne kadar aşağıya inerse insin reklam sabit kalmalı. Reklam şirketleri genellikle kullanıcının sürekli gördüğü reklamlarda bir döngü oluşturuyor. Yani sürekli reklam değiştirecek bir sistem kurmamıza gerek kalmıyor. 

İkinci reklamımızı ise yazı sonuna ekleyelim. Kullanıcı içeriği okumayı bitirdiğinde gözü birkaç saniye boşta kalacaktır. Bu sırada reklam gözüne takılabilir ve inceleyebilir. Yine bu yerleşim de eklentiler ile yapılabilir. Eğer temanız size böyle bir seçenek sunmuyorsa bir yazılımcıya tüm kısımları toplu şekilde kodlattırabilirsiniz. 

Sidebara yapışan bir reklamdan sonra yazı içerisine reklamlar serpiştirmeliyiz. Bu kısmı kodla reklam yerleşimi nasıl yapılır başlığında ele alacağım. Aşama aşama yapıştıracağınız kodları ve ekleyeceğiniz reklamları göstereceğim. Yazının sonu ve sidebar dışında yorumların arasına reklam yerleştirebilirsiniz. Yine bu yerleşim için bir aşağıda vereceğim kodla reklam yerleşimi bölümünü kullanabilirsiniz.

Bu aşamaya kadar pek teknik bilgi gerektirmeyen konuları konuştuk. Reklam yerleşimi hakkında anlatacağın bu kadar mıydı? Diyebilirsiniz. Tabii ki hayır. Burada önemli olan içeriğin içine reklamlar yerleştirmektir. Size en çok kazandıracak ve göze batmayan reklamlar yazının içerisinde kullanıcı yazıyı okurken karşısına çıkan reklamlardır. Bu içeriğin ana konusu yazı içerisine tek tek reklam eklemeden reklamların nasıl serpiştirilebileceğidir.

Bu aşamaya kadar sidebara yapışan bir reklam ve yazının en sonuna koyulacak bir reklam seçtik. Şimdi ise diğer başlıkla içeriğin içine otomatik bir şekilde reklamların nasıl eklenebileceğini inceleyelim.

Kod ile Yazı İçine Reklamlar Otomatik Nasıl Yerleştirilir?

Asıl işimize yarayan reklamları bu aşamada yerleştireceğiz. Diğer yerleşimlerimiz çoğu sitenin uyguladığı klasik yerleşimlerdi. Bu aşamada ise farklı olarak her yazı içine tek tek reklam yerleştirmektense birkaç satırlık kodla her yazının içine otomatik bir şekilde reklamları yayacağız. Bu yayılımı yapmak için aşağıdaki aşamaları tek tek izlemeniz yeterlidir. 

  1. Google Adsense veya hangi reklam şirketini kullanıyorsanız yazı içine yerleştirmek istediğiniz reklamı seçerek size verilen kodu kopyalayın.
  2. Ardından bir not defteri açarak bu kodu yapıştırın.
  3. Şimdi ise kodumuza class verme zamanı. 
    <ins class='adsbygoogle reklam' data-ad-client='ca-pub-5437040349979878' data-ad-format='fluid' data-ad-layout='in-article' data-ad-slot='2636566154' style='display:block; text-align:center;'/>
    <script> (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});</script>

    Elinize yukarıdaki gibi bir kod geçecektir. Bu kodda size hazır olarak class='adsbygoogle' şeklinde bir class gelecektir. Bu clasa yukarıda gördüğünüz örnekte olduğu gibi reklam clasını ekliyoruz.

  4. Elde ettiğiniz bu kodu web sitenizin herhangi 3 yerine yapıştırın. Yapıştırdığınız yerin hiçbir önemi yoktur. Amacımız bu reklamları sonradan başka bir yere eklemektir. Sidebar içindeki yapışkan reklamın hemen altına 3 aynı reklamı yapıştırabilirsiniz.
  5. Artık tek yapmamız gereken bu reklamları yazının içerisine serpiştirmek. Şimdi ise yazının olduğu bölümü buluyoruz. Bu bölümü seçmek için aşağıdaki adımları izlemelisiniz.
  6. Öncelikle sitenizin herhangi bir sayfasına girip sağ tıkladıktan sonra incele deyin. Ardından aşağıdaki resimde de göreceğiniz en sol en sütteki aracı seçiyoruz. Reklam yerleştirilecek alanın seçimi
  7. Bu araca tıkladıktan sonra herhangi bir içerik sayfanıza girip içeriğinizin üstüne tutmaya başlayın. İçeriğinizin olduğu bölümü komple mavi şekilde gösterdiği an tıklayın. 
    Reklam alanı kod seçimi
  8. Gördüğünüz gibi benim sitemde içerik main clasına sahip bir alana ekleniyormuş şimdi bu alanın clasını aşağıdaki koda uyarlıyoruz.  
    <script> 
    var paragraflar = document.querySelectorAll('main p');
    var reklamlar = document.querySelectorAll('.reklam');
    if (paragraflar.length > 0) {
    var p1 = Math.ceil(paragraflar.length / 5);
    var p2 = Math.ceil(paragraflar.length / 5) * 2;
    var p3 = Math.ceil(paragraflar.length / 5) * 3;
    paragraflar[p1].appendChild(reklamlar[0])
    paragraflar[p2].appendChild(reklamlar[1])
    paragraflar[p3].appendChild(reklamlar[2])
    }
    </script>
  9. Yukarıda gördüğünüz kodda bulunan .main p bölümünü kendi sitenize göre uyarlamalısınız. örneğin sitenizde içerik bölümü deneme clasına sahipse .deneme p şeklinde seçmelisiniz. Diğer seçim de başta düzenlediğimiz reklamları içerdiğinden kodumuz çalışır haldedir. Bu kısmı değiştirdikten sonra </body> etiketinin hemen üzerine bu kodu yapıştırmanız yeterli olacaktır. 

 Bu aşamaları izledikten sonra reklamlar otomatik olarak yazınızın paragraf sayısına göre içeriğin içine yayılacaktır. Artık hiçbir yazıya tek tek reklam kodu eklemenize gerek kalmadan yazı içinde reklamlar gösterebilirsiniz.

Sonuç

Sonuç olarak reklam yerleşimi yaparken sitenize reklamları doldurmak yerine kullanıcıyı rahatsız etmemeye çalışmalısınız. Kullanıcı sitenizdeki reklam yerleşiminden ne kadar mutlu olursa oturum süresi ve tıklanma oranı da o kadar fazla olacaktır. Kullanıcı sayfa yüklenmeden direk aşağı inerse en baştaki reklamlarınız gözükmeyebilir. Bu reklamları başlardan çok orta ve sonlara yerleştirmek daha mantıklıdır. Ayrıca size aşama aşama tarif ettiğim kodları kullanarak yazınızın içinde otomatik reklam yerleşimi yapabilirsiniz. Google Adsense reklam yerleşimi nasıl yapılır? sorusunun genel yanıtı bu şekildedir. Ancak bilmelisiniz ki kullanıcı içeriğinizi okumuyorsa reklam yerleşimi hiçbir anlam ifade etmez. Tüm bu aşamaları uyguladıktan sonra artık tek yapmanız gereken içeriklerinizi kullanıcının okumayı bırakamayacağı şekilde yazmaktır.

Örneğin ilk cümlede istediğinin bir kısmını verip son cümleye kadar istenileni uzatmadan yayabilirsiniz. Bu tür stratejileri kendinizden yola çıkarak geliştirmelisiniz. Her şeyden önce siz de bir kullanıcısınız. Bunu göz önünde bulundurarak sitenizin geleceğini çizebilirsiniz.