Hayır değil. Hatta birkaç saat içerisinde çok mükemmel bir web sitesi kurabilirsiniz. Hiçbir bilginiz de olmasa sıfırdan bir web sitesini fazla zorlanmadan kurabilirsiniz. Web sitesi kurmak zor mu? Öğrendikten sonra birkaç temel bilgiyi daha bilmeniz gerekiyor. Bu yazıyı okuduğunuzda ücretli ya da ücretsiz bir web sitesini kolayca kurabilecek seviyeye geleceksiniz. Aşağıdaki başlıklara tıklayarak ilginizi çeken başlığa gidebilir ya da sıfırdan okuyarak bütün detayları öğrenebilirsiniz.
Web Sitesi Kurabilmek için Neler Gerekli?
Ücretli Web Sitesi Nasıl Kurulur?
Alan Adı ve Hosting Aldıktan Sonra Web Sitemi Nasıl Kurarım?
Ücretsiz Web sitesi Nasıl Kurulur?
Web Sitesinden Para Kazanılabilir mi?
Web Sitesi Kurduktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sonuç ve Öneriler
Web Sitesi Kurabilmek için Neler Gerekli?
Eğer ücretli bir web sitesi kurmak istiyorsanız öncelikle alan adı ve hosting satın almanız gerekiyor. Ücretsiz web sitesi kurulumunu da yazının devamında açıklayacağım. Ben de ücretsiz kurma yolunu seçenlerden birisiyim. Hiçbir kod bilginiz olmadan sıfırdan basit bir şekilde birkaç saat içerisinde ücretli ya da ücretsiz bir web sitesi kurabilirsiniz.
Alan adı zfcakademi.com gibi sitenizin internetteki adıdır. Seçtiğiniz bir alan adının sizin olabilmesi için öncelikle o alan adının daha önce alınmamış olması gerekiyor. Eğer daha önce alınmamışsa parasını vererek satın alabilirsiniz. Alan adının daha önce alınıp alınmadığını öğrenmek için Godaddy’i kullanabilirsiniz.
Google’a Godaddy yazdıktan sonra karşınıza çıkan ilk reklam olmayan web sitesine girerseniz ana sayfada direk bir arama kutusu ile karşılaşacaksınız. Bu kutuya almak istediğiniz alan adını yazıp dolu olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Alan adını satın almanız gerekiyor. Eğer almazsanız evinizde kendiniz yayınlamanız gerekiyor. Bunun için 7/24 açık bir bilgisayar ve statik ip gerekiyor. Bu sebeple satın almanız en kolayı ve doğrusu olacaktır. Kendi sitemizi kendimiz nasıl yayınlarız yazımı inceleyerek bu konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Alan adından sonra bir de hosting gerekiyor. Ücretsiz site kurmayı bu bölümden sonra anlatacağım. Alan adı sizin internetteki isminizken hosting de isminiz aratıldığında gösterilen dosyaların bulunduğu kısımdır. Web siteniz sürekli hizmet vereceğinden güçlü bir bilgisayar 7/24/365 sizin dosyalarınız için açık kalıyor ve yayın yapıyor. Tabii ki sadece sizin dosyalarınız için değil. Hosting paylaşımlıdır. Yani bir bilgisayarın içerisinde birden çok web sitesi barındırılıyor. Web siteniz büyüdüğünde daha çok ücret vererek sadece sizin web sitenizi barındıran bir bilgisayar da alabilirsiniz.
Alan adı ve hosting aldıktan sonra artık web sitenizi barındırabilirsiniz. Satın alım işleminden sonra yapacaklarınızı diğer başlıklarda adım adım anlatacağım. Alan adı ve hosting aldıktan sonra zorunlu olarak ücret ödemeniz gereken hiçbir yer kalmıyor. Tek yapmanız gereken birkaç basit işlem.
Eğer ücretsiz bir web sitesi kurmak istiyorsanız Blogger ya da WordPress tercih edebilirsiniz. İkisi de size ücretli bir web sitesi kurma imkânı sağlıyor. Ben Blogger’ı tercih ettim. WordPress’in ücretsiz halinden daha çok özelliğe sahip olduğu için. Blogger mı WordPress mi yazımı inceleyerek iki platform arasındaki farka daha yakından bakabilirsiniz. Ücretsiz bir sitenin nasıl kurulabileceğini de yazının devamında açıklayacağım.
Ücretli bir web sitesi kurmak istiyorsanız 300 TL civarı bir yatırım yapmalısınız. Ücretsiz kurmak istiyorsanız ister hiç ücret ödemeyebilir isterse sadece alan adınızı satın alabilirsiniz. Bu konuda gayet özgürsünüz. Sadece alan adı almak isterseniz 50 TL gibi bir ücret ödersiniz. Ancak Blogger altyapılı bir web sitesi kurarsanız blogspot uzantılı bir alan adını ücretsiz alabiliyorsunuz. Yani bütçeniz ne olursa olsun istediğiniz gibi bir web sitesi kurabilirsiniz. Ücretsiz olarak kurduğunuz web sitelerinde ticari işlemler yapamasanız da birçok kullanılabilecek özellik mevcut.
Ücretli Web Sitesi Nasıl Kurulur?
Ücretli web sitesi kurabilmek için yukarıdaki paragrafta da açıkladığım gibi internette bir isme ve web sitenizin dosyalarının barındırılacağı bir alana ihtiyacınız var. Alan adı ve hostin olarak adlandırdığımız bu iki gereksinim genelde birlikte satılıyor. Teker teker de alabilirsiniz ancak birlikte aldığınızda daha ucuza gelebilir.
Alan adı ve hosting seçimi yaparken çok dikkat etmelisiniz. Dosyalarınızın barındırılacağı bir alan olmalı ancak bu alanın yeterli kaynaklara sahip olması gerekiyor. Bir sunucuda (çok kuvvetli bilgisayarlar) onlarca hatta yüzlerce hosting bulunuyor. Hepsi bir bilgisayarın içerisinde olduğundan çok kaynak harcayan bir bilgisayar sizin sitenizi yavaşlatabilir. Alan adı seçimi yaparken aldığınız yer önemli değil ancak hosting seçimini doğru yapmalısınız. Bu seçimi yapmadan önce en iyi hosting şeklinde aramalar yaparak birçok firmayı test etmiş kişilerin görüşünü alabilirsiniz.
Web siteniz yeni açıldığından çok fazla kaynağa ihtiyacınız olmayabilir. Ancak aynı fiyata daha kaliteli bir hizmet almak daha iyi olacağından ön bir araştırma yapmanızı tavsiye ederim.
Alan Adı ve Hosting Aldıktan Sonra Web Sitemi Nasıl Kurarım?
Satın alım işlemler bittiğinde ilk yapmanız gereken satın aldığınız alan adına giriş yapmaktır. Karşınıza nasıl bir sayfa çıktığı önemli değil. Sadece çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Çalışmıyorsa satın aldığınız firmayla iletişime geçip nedenini sorabilirsiniz. Özellikle Godaddy gibi canlı desteği olan ve güvenilir bir siteden hizmet alıyorsanız bu tür bir sorununuz olmayacaktır.
Satın alım işlemleriniz bittikten sonra WordPress kurmanız gerekiyor. Hiç telaşlanmanıza gerek yok. WordPress ücretsiz bir hizmet ve kullanımı çok kolay bir paneli var. Haluk Tatar’ın 1 saatte web sitesi kurmak adlı bir videosu mevcut. Bu videodaki adımları uygulayarak sıfırdan web sitenizi kurabilirsiniz. Binlerce ücretsiz tema ve eklenti var. Ücret vererek kurduğunuz bir web sitesinde yasal istediğiniz işlemi yapabilirsiniz. E ticaret, forum ve blog sitesi gibi istediğiniz tür bir web sitesi kurabilirsiniz.
En basit yoldan bu şekilde web sitenizi kurabilirsiniz. Adım adım açıklasam da boşluklar kalacağından sıfırdan nasıl kurulacağını anlatmadım ancak söylediğim videoyu izlediğinizde işin ustası olacaksınız. Ben de ilk web sitemi size söylemiş olduğum videoyu izleyerek kurmuştum. Sonradan web sitem gelir getirene kadar ücretsiz bir platforma taşıma kararı aldım. Gelir gibi birçok konuyu da başka başlıklar altında inceleyeceğiz. Web sitesi kurmak zor mu? Şeklinde bir endişeniz olmadan bu yolla birkaç saat içerisinde profesyonel bir web sitesi kurabilirsiniz.
Ücretsiz Web sitesi Nasıl Kurulur?
Ücretsiz bir web sitesi için en mantıklı hizmet Blogger’dır. Blogger Google’ın sunmuş olduğu ücretsiz bir hizmettir. Hiçbir ücret ödemeden sıfırdan dakikalar içerisinde bir web sitesi oluşturabilirsiniz.
İster resimdeki gibi Google üzerinden isterse Google’a Blogger yazarak Blogger ana sayfasına gelebilirsiniz. Blogger ana sayfasından bloğunuzu oluşturun butonuna tıklayın.
Google hesabınız ile giriş yaptıktan sonra sizden site ismi alan adı şeklinde bilgiler isteyip dakikalar içerisinde sitenizi kuracaktır.
zfcakademi.blogspot.com
zfcakademi.com
Ücretsiz bir altyapı kullanıyorsanız üstteki gibi bir uzantı alarak ücretsiz, alttaki gibi bir uzantı satın alarak ücretli bir isme sahip olabilirsiniz. Arasında pek fark yok ancak sonradan ücretli bir alan adı almadığınıza pişman olabilirsiniz. Başlangıç için ücretsiz bir alan adı alarak deneme yapın ilerlediğinizi fark ederseniz alan adınızı da değiştirebilirsiniz.
İstediğim kadar yazayım yine de eksikler kalacağından Blogger web sitesi kurma şeklinde bir arama yaparak adım adım ilerlemenizi tavsiye ederim. Birçok özellik ve bilmeniz gereken birçok konu var. Ancak hiçbiri zor değil. Birkaç saatte bu işin ehli olabilirsiniz. Bu yazının amacı size nereden başlayacağınızı ve neler yapmanız gerektiğini anlatmaktır. Bu yazıyı okuduktan sonra nereden başlayacağınızı öğrenecek ve bazı hatalardan kaçınacaksınız. Sıfırdan kurulumu videolardan izlemeniz daha anlaşılır ve basit olacaktır. Web Sitesi Kurmak Zor mu? Sorusunun cevabı burada da karşımıza hayır olarak çıkıyor.
Web Sitesinden Para Kazanılabilir mi?
Kesinlikle evet. Gördüğünüz birçok web sitesinin açık olmasının sebebi de para kazandırmasıdır. Ancak web sitesinden para kazanabilmeniz için en az 2 – 3 yıl düzenli içerik girmeniz ve seo gibi bazı kavramları öğrenmeniz gerekiyor. Para kazanabileceğiniz en iyi hizmet Google Adsense’dir. Web sitenizi belirli bir düzene soktuktan sonra ve tıklama almaya başladıktan sonra sitenizi Google Adsense onayına gönderebilirsiniz. Siteniz yeterli bulunursa onaylanırsınız. Onaylandıktan sonra artık reklam tıklamalarından para kazanabilirsiniz. Blogger Adsense onayı nasıl alınır? Yazımı inceleyerek koşulları ve bazı özel durumlar inceleyebilirsiniz.
Genellikle sitenize günde bin kişi giriyorsa 20 – 70 TL arası kazanabiliyorsunuz. Ancak bu rakamlar asla kesin değildir. İçerik yayınladığınız sektöre göre değişiklik gösterecektir. Reklam verenler reklam bütçesi olarak ne ayarlamışsa siz de onu kazanırsınız. Bu sebeple sektöre girmeden önce en çok hangi alanın kazandırdığını öğrenebilirsiniz. Niş sitenin ne demek olduğunu da araştırmanızı tavsiye ederim. Sadece bir alanda içerik yayınlayan bir web sitesi olmak çok fazla alanda içerik yayınlayan bir web sitesi olmaktan daha iyi olabiliyor. Eğer Adsense onayı alamazsanız farklı seçenekleriniz de var. Google’a Adsense alternatifi yazmanız bile yeterli olacaktır. Ancak elinizden geldiğince Adsense onayı almaya ve hesabınızı korumaya çalışmalısınız. Reklamdan gelir elde etmek uzun soluklu bir maceradır. Aylık 500 TL de kazanabilirsiniz 50 000 TL de. Ancak sabırlı bir şekilde ilerlemelisiniz. Web sitenizi büyütmek ve geliştirmek için bazı bilgilere ihtiyacınız var. Bu bilgilerin ne olduğunu aşağıdaki başlıktan öğrenebilirsiniz.
Web Sitesi Kurduktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Web sitenizin ulaşılabilmesi için sitenizi arama motorlarına tanıtmanız gerekiyor. Arama motorlarının hepsinin kendine özel bir webmaster aracı vardır. Nispeten en çok bilinen arama motorlarına web sitenizi eklemeniz yeterli diyebilirim. Zaten arama motorları siz sitenizi eklemeseniz bile sitenizi bir şekilde dizine ekliyor.
Ancak tanıtmanız her zaman bir adım önde olmanızı sağlayacaktır. Ücretli ya da ücretsiz hangi servisi kullandığınız fark etmeyecektir. Örneğin Blogger kullanıyorsanız Blogger webmaster tool kaydı yazabilirsiniz. Google Search Console, Yandex webmaster tool, Bing webmaster tool olarak 3 arama motoruna sitenizi eklemeniz yeterlidir. Siteniz ile alakalı sorunları ve ilgili arama motorundan gelen tıklanmaları da bu şekilde gözlemleyebiliyorsunuz. Önceden de söylediğim gibi bu yazı size yol göstermek için yazılmış bir yazıdır. Yazı içerisinde gördüğünüz Search Console kaydı gibi birçok terimi araştırdığınız anda binlerce kaynak önünüze çıkacaktır zaten.
1- Google Search Console kaydı
2- Bing webmaster tool kaydı
3- Yandex webmaster tool kaydı
4- SEO
5- Meta title
6- Meta description
7- H1 başlığı
Dikkat etmeniz gereken genel konular yukarıdaki gibidir. Yukarıdaki başlıkların her birini araştırıp bilgi sahibi olursanız artık hazırsınız diyebilirim. Arama motorları siz bir şeyler yazar yazmaz sizi ön sıralara asla çıkarmaz. İyi bir araştırma yaparak kaliteli ve bazı kurallara uyarak yazdığınız yazılar her zaman ilk sırada çıkma ihtimali en yüksek yazılarınızdır. Genel olarak özetlemek gerekirse
Webmaster tool kayıtları
Sitenizi arama motorlarına tanıtmanızı sağlar. Yazdığınız içeriklerin başlık ve linkinin bulunduğu site haritalarını da bu araçlara gönderdiğinizde içeriklerinizi girer girmez arama motoru içeriği değerlendirmeye başlar. İçeriğinizin değerlendirilmeye alınması aramalarda gözükeceği anlamına gelmiyor. İçeriğinizin aramalarda gözükmesi birkaç saat ya da birkaç ay sürebilir. Hiç dert etmemelisiniz. En iyisi beklemek ancak beklemeyi sevmiyorsanız Google News (Haberler) kaydı yaparak hızlı index alabilir ya da webmaster tool kullanarak manuel indexlenmesini isteyebilirsiniz.
SEO
Arama motorlarının üst sıralara çıkacak kişileri belirlediği kriterlerdir. Geneli bilinmeyen temel kuralı organik ve kaliteli bir şekilde ilerlemek olan kriterlerdir. SEO Nasıl Öğrenilir? Yazımı okuyarak daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Meta Title:
Web sitelerini açtığınızda üstteki sekmede bulunan isimlerdir. Bu isimler Google aramalarında içeriğinizin ismini belirler. 20 – 70 Karakter aralığında olması ideal olsa da herhangi kesin bir bilgi yoktur. İçerikle uyumlu ve dikkatli seçilmelidir. WordPress kullanıyorsanız elinizle girebilirsiniz ancak Blogger yazı h1 başlığını meta title olarak kullanmaktadır.
Meta Description:
Arama açıklamasıdır. Google’da arama yaptığınızda başlıkların altındaki birkaç satırlık açıklayıcı bilgilerdir. Anahtar kelimeyle doldurulmamalı ve içeriği özetler şekilde olmalıdır. Google kendi de yazının bir parçasını kullanarak seçebilir. 150 Karakter civarı yazılması uygun diyebilirim. Zaten fazla uzun yazarsanız gözükmeyecektir çoğu kısmı.
H1 Başlığı:
Yazınızın en önemli bölümlerinden birisidir. Genelde 1 adet kullanılır. Meta title gibi etkilidir. Yazınızı özetleyen bir ana başlıktır. Girdiğiniz içeriklerdeki başlıklar önem ve boyutuna göre büyükten küçüğe sıralandığında h1, h2, h3, h4, h5, h6 şeklinde sıralanabilir. En önemli başlık h1 başlığıdır sonraki tüm başlıklar genellikle h2 olarak seçilir. Bölümün önemini anlatır.
Sonuç ve Öneriler
Sonuç olarak birkaç kavramı öğrenip 1 saatlik bir video ile kolaylıkla bir web sitesi kurabilirsiniz. İlk defa böyle bir deneyim yaşayacağınızda Blogger gibi ücretsiz bir platform ile başlayarak ilerlemenizi tavsiye ederim. Zaten ileride altyapı ve alan adı değiştirebiliyorsunuz.
Genelde yeni bir alan adı alıp web sitesi kurduğunuzda yazdığınız içeriklerden 1 ya da 2 si ilk sıraya birkaç ay içinde oturuyor. Google yeni site kuranlara bir jest geçebiliyor. Ancak devamında ilk sıraya çıkmak sanıldığı kadar kolay olmuyor. Pasif ya da aktif bir gelir elde etmek ya da hakkınızda bir eser bırakmak için web sitesi kurmak isteyebilirsiniz. İki şekilde de internet kurallarını öğrenmelisiniz. Çok sağlam bilginizin olduğu bir alanda içerik yazıyor olsanız da kural ve sonuçları yine arama motorları belirler.
6-7 ay hiç tıklamanız olmayabilir 2 yıl gelir elde edemeyebilirsiniz ancak bir süreden sonra emeklerinizin karşılığını alacağınıza emin olabilirsiniz. 1 Yıl içinde bu işe devam edip etmeyeceğiniz zaten ortaya çıkacaktır. Genelde alan adı ve hosting 1 yıl süre ile verildiğinden kullanmadığınız şeyi yenileyeceğinizi zannetmiyorum. Ancak 1 yıl sonunda hala aktif içerik girerek web sitenizi önemsiyorsanız birkaç yıl içerisinde şirket kurmanızı gerektirecek gelirler elde etmeye başlayabilirsiniz.
Her seo videosunda öğrendiklerinizi benimsemenizi tavsiye etmiyorum. Yazım şu kelime olacak anahtar kelime bu kadar geçecek şeklinde düşüncelere girmeden özgürce içeriğinizi yazın. Seo hakkında hiçbir şey bilmediğimde bile ilk sıralarda 3 yazım vardı. Arama motorlarının belli başlı bazı kuralları dışında kuralları olmasa da bazı sınırları vardır. Tamamen organik ilerlerseniz bu sınırları çiğnemez ve ceza almazsınız. Yaptığınız bir sahte işlem bile sitenizin aramalarda silinmesine neden olabilir. Tamamen doğal ve sabırlı bir şekilde ilerlemenizi tavsiye ediyorum. Sonuç olarak Web Sitesi Kurmak Zor mu? Sorusunun cevabı hayır hiç zor değil. Yaptığınız en zevkli ve kolay işlerden birisi bile olabilir.