Eğer meslek lisesinde okuyorsanız çok büyük avantajlara sahipsiniz. Meslek lisesinden iyi bir bölüme gitmek sandığınızdan çok daha kolay. Ben Konya’da bir meslek lisesinde elektrik tesisatı ve pano montörlüğü okuyordum. Son sınıfa gelmeden hiçbir şekilde üniversite sınavına çalışmamıştım. Çalışmadığım kısma son sınıfa geçmeden önceki 3 ay tatil de dahildi. Son sene 0’dan başlayarak dershanesiz hatta çok ucuz kitaplarla temelsiz, özel ders olmadan ilk yılımda tek başıma ilköğretim matematik öğretmenliğini kazandım. Kazanmamdaki en büyük etkenlerden birisi de okul birinciliğiydi. Okul birinciliği olmasa yine de birçok 4 yıllık mühendislik, hemşirelik gibi bölümlere gidebiliyordum. Ancak okul birinciliği sayesinde 226 bin sıralamamla 130 bin sıralamalı bir üniversiteye girdim.

Bu yazıda meslek lisesinden iyi bir bölüm nasıl kazanılır? Meslek lisesinden üniversite kazanmak zor mu? Gibi aklınıza gelebilecek tüm soruları elimden geldiğince yanıtlayacağım. Kazanmanın zorluğu ile sizin şu anki sınıf seviyenizin çok büyük bir ilişkisi var. Evet ben son sene her şeye başlayıp kazandım ancak anlattıktan sonra siz de hak vereceksiniz ki bu süreç beni çok yıpratmıştı. Eğer sınıf seviyeniz daha düşükse çok daha avantajlısınız. Hele ki 3 ay gibi uzun bir tatil size üniversiteyi kazandıracak bir süre olabilir.

Lise 1 ve Lise 2 Meslek Lisesi Öğrencileri Üniversite Sınavına Nasıl Çalışmalı
Lise 3 ve lise 4 Meslek Lisesi Öğrencileri Üniversite Sınavına Nasıl Çalışmalı
Meslek Liseliler İçin Konu Çalışma Kaynakları
Meslek Liseliler için Soru Bankası Kaynakları
Meslek Lisesinde Okul Birinciliğine Oynamak
Hangi Derslere Daha Çok Çalışılmalı
Sonuç ve Öneriler

Yukarıda sıralamış olduğum başlıklara tıklayarak ilginizi çeken bölüme gidebilirsiniz. Ancak en baştan okumak size çok daha fayda sağlayacaktır. Ben kendimi hiçbir şekilde övmüyorum. Yaptığım sıralama çoğu kişiye göre düşük olabilir ancak meslek lisesi okuyan birisi bilecektir ki bu sıralama bir meslek lisesi öğrencisi için çok değerlidir. Sınıfımda 2 ya da 3 kişi öğretmenliğe giderken geri kalanlar ise 2 yıllık mühendisliklere gitmişti. Öğretmenliğe gidenler arasında ben matematik diğer arkadaşlarım da fen, sosyal öğretmenliğini kazanmıştı. Yani meslek lisesinden üniversite kazanmak hele ki üniversite bölümü iyi ve alanınızda uzman olabileceğiniz bir bölümse gerçekten zor görünen bir süreç. Tabii ki zor ancak başlıklarda okuduklarınızı uygularsanız süreci daha tecrübeli atlatabileceksiniz.

Lise 1 ve Lise 2 Meslek Lisesi Öğrencileri Üniversite Sınavına Nasıl Çalışmalı

Eğer bu sınıf seviyelerindeyseniz ve bu yazıyı okuyacak kadar üniversite sınavı hakkında bilinçliyseniz istediğiniz bölümü düşünmeye başlayabilirsiniz. Meslek lisesi okuyan birisi ben de dahil genellikle düşük sınıf seviyesinden başlamaz. Başlayanlar da var ancak bunun için sizi yönlendiren iyi bir öğretmen olması gerekiyor. Bu sınıf seviyelerinde oynamanız gereken bir sıralama var. Üniversite sınavı dışında okul birinciliğine de oynamalısınız. Okul birinciliği avantajlarını diğer başlıklarda anlatacağım ancak 100 bin ya da 200 bin sıralama oynamanızı sağlayabiliyor.

Bu sebeple bu sınıf seviyelerinde genel olarak notlarınıza odaklanmalısınız. Aşağıdaki iki başlıkta lise 1 ve lise 2 öğrencileri için elimden geldiğince bir yönlendirme yapmaya çalıştım. Lise 1 ya da lise 2 öğrencisi olmanız gerçekten durumları değiştirebilir. Meslek lisesinde okuyorsanız bu iki sınıf seviyesi arasında dağlar kadar fark olabiliyor. Özellikle lise 1 aşamasında eğer lisenizde AMP ve ATP ayrımı varsa odaklanmanız gereken bu ayrımdır. Çünkü AMP okuduğunuzda haftanın 3 ya da 4 günü staja gidiyorsunuz üniversite sınavına çalıştığınız dönemde. Eğer ATP kazanırsanız sadece 3 aylık tatilde 40 günlük bir staj yapıyorsunuz. Bu sebeple Anadolu Meslek Programı (AMP) ve Anadolu Teknik Programı (ATP) ayrımı lisenizde yapılıyorsa ATP sınıfını kazanmanız olayları çok değiştirecektir.

Bu ayrım yoksa bile meslek lisesinden iyi bir üniversiteyi kazanmanızı sağlayacak en önemli şeylerden birisi de diploma puanınızdır. Bu puan hem üniversite sınavı puanınıza ekleniyor hem de okul birincisi olup olmadığınızı belirliyor. Sene sonuna doğru öğretmenler toplanarak okul birincisini belirliyor. Çok sevdiğim matematik öğretmenim bana mesaj attığında okul birincisi oldun dediğinde çok sevinmiştim. Tercih dönemine geçmeden önce alacağınız en iyi haber bu olabilir.

Lise 1 Öğrencileri Üniversite Sınavına Nasıl Çalışmalı

Lise 1 seviyesindeyseniz diğer sınıflara göre daha çok zorlanırsınız. Öğretmenler sizin nasıl birisi olduğunuzu öğrenmek ve davranışlarınızı daha iyi ölçebilmek için sizi zorlayacaklardır. AMP ve ATP ayrımı varsa 9. sınıf sürecinde ATP sınıfını kazanmak için notlarınızı en yüksek seviyede tutmalısınız. Artık bildiğim kadarıyla üniversite sınavı ile AMP ve ATP yerleşimi yapılıyor. Ancak puan ile bu yerleşim yapılıyorsa ne olursa olsun ATP sınıfını kazanmaya çalışın.

Çünkü stajdan geldiğinizde yorgunluktan üniversite sınavına çalışamayabilirsiniz. Bütün gün staj yapıp eve geldikten sonra da ders çalışmak sizi normalden çok daha fazla yıpratacaktır. Ayrıca stajda teneffüs arası olmadığından aralarda soru çözümü de yapamazsınız. Bu sebeple ATP sınıfında okuyan öğrenciler daha çok üniversite sınavına hazırlanmaya çalışırken AMP okuyan öğrenciler meslek hayatına hazırlanmaya çalışılıyordu. AMP okuduğunuzda da iyi bir mesleki birikiminizin olacağından emin olabilirsiniz.

9. sınıfta çalışmanız gerekmesinin sebeplerinden birisi de diploma puanınız demiştim. Eğer 9. sınıf öğrencisiyseniz okul notunuza çok önem vermelisiniz. Diploma puanınız ne kadar yüksek olursa üniversite sınavı puanınıza eklenecek puan da o kadar yüksek olacaktır. Ayrıca meslek lisesinde ne yazık ki çoğu öğrenci notlarına pek önem vermiyor. Bu sizin avantajınız olacaktır. Fen liselerinden okul birinciliği için meslek lisesine geçmeye çalışan bile birçok kişi mevcut. Her liseden 1 okul birincisi çıkıyor. AMP ve ATP okul birincileri ayrı olabiliyor tabii ki bu ayrım varsa. Yine de ATP sınıfında olduğumdan bu konuda pek yorum yapamıyorum.

Meslek lisesinden üniversite kazanmak için elinize geçebilecek en iyi fırsat okul birinciliğidir. Dediğim gibi çoğu öğrenci notlarını fazla umursamadığından en yüksek notu almak diğer liselere göre daha kolay olacaktır. Ben üniversite sınavına son sene çalıştım ancak okul birinciliği kontenjanını matematik öğretmenim ilk senemde bana duyurmuştu. Bu sebeple tüm notlarımı yüksek tutmaya ve herkesi geçmeye çabaladım. İlk yıl üniversite sınavına çalışmanızı tavsiye etmem. Hem unutursunuz hem de zaten konuların başındasınız. Tekrar edeceğiniz bir konu ya da denemelerde çözebileceğiniz çok soru yoktur.

Lise 1 okuyorsanız yapabileceğiniz yatırımlar notlarınız ve paragraf diyebilirim. Üniversite sınavında çok fazla paragraf sorusu mevcut. Bu sorular kolaylıkla çözülebilecek ve kısa sürede halledilebilecek sorular değil. Nasıl matematikte çok zor yorum sorularıyla karşılaşabiliyorsanız paragraf sorularında da 4 şıkkın da doğru olduğu sorularla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca paragraf sorularını çözmek için de uygulayabileceğiniz çok derin taktikler yok.

Her gün düzenli paragraf çözerseniz son senenizde artık paragraftan ful çektiğinizi görebilirsiniz. Ben son senede çok yoğun paragraf çözmek sorunda kaldım. Günde 40 paragraf çözmek gerçekten çok yoruyordu. Siz ilk yılınızda paragraf çözemeye başlarsanız üniversite sınavında çok sayıda soru için sağlam bir temel atmış olursunuz. Matematik öğretmenliği okumak zor mu?

10. Sınıfta Üniversite Sınavına Nasıl Çalışılmalı

9. Sınıf liseye attığınız ilk adım olduğundan üniversite sınavından daha çok notlarınıza odaklanmanız gerekiyordu. Ancak 10. Sınıf artık biraz daha rahat olduğunuz bir sınıf diyebilirim. Ortaokul, lise ya da üniversitenin ilk sınıfı her zaman diğer sınıflara göre daha zorlu olacaktır. Daha önce göremediğiniz kavramları öğrenmek sizi zorlayacaktır. Sınıf seviyeniz de düşük olduğundan herkes sizi amaçsızca küçük de görebiliyor.

10. Sınıf olduğunuzda yapabileceğiniz en güzel hamleler paragraf, notlar ve üniversite için istediğiniz alanda yatırım. Paragraf ve okul notlarına her yıl çalışmanız en doğrusu olacaktır. İstediğiniz bölüm için yapacağınız yatırım bu sınıfta meslek liseliler için çok önemlidir. Meslek lisesinde ya da herhangi bir lisede her ders için çok iyi anlatan bir öğretmen gelemeyebiliyor. Ya da siz öğretmeninizin iyi anlatamadığını düşünebiliyorsunuz. Liseye kadar geldiğinizde artık bir alan diğerlerine göre daha ağır basmaya başlamıştır. Sayısal ya da sözel alanda artık düşünceleriniz oluşmuştur. Bir alandaki temeliniz diğer alandakine ağır basmaya başlamış olabilir.

Her derse çalışıp her derste mükemmel olmanıza asla gerek yok. Sayısal bir alandan ilerleyecekseniz. 10. Sınıfta 9. Sınıf ve 10. Sınıf matematik ve fen alanlarına çalışabilirsiniz. Ben matematik derslerine diğer derslerden daha çok önem veriyordum. Matematik temelimi iyi tutmak için elimden geleni yaptım. Zaten diploma puanınıza en çok etki eden dersler alan dersleri ve matematiktir. Bu sebeple hangi alanda ilerleyecekseniz o alanın temel derslerini 10. Sınıfta tekrar etmeli ve temelinizi sağlamlaştırmalısınız.

Evet son senede temel atılıp öğrenilebilir. Ancak her alanda bir temel atamazsınız. Ben de matematiğe son sene üslü sayılardan başladım ancak limit, türev ve integrali çok iyi seviyelerde yapabiliyordum. Matematiğe bu kadar temelden başladığımdan birçok alandaki netlerimden vazgeçtim. Eğer 10. Sınıfta temelimi atıp başlasaydım çok daha kolay ve iyi sıralamalar elde edebilirdim. Bu sebeple 10. Sınıf sizin tekrar ve temel sınıfınız diyebilirim. İyi de nereden tekrar edeceğim bu konuları? Gibi sorularınıza da konu çalışma ve test çözme başlıklarında detaylıca değineceğim.

Lise 3 ve lise 4 Meslek Lisesi Öğrencileri Üniversite Sınavına Nasıl Çalışmalı

Artık bu sınıf seviyeleri işi ciddiye almanız gereken sınıf seviyeleridir. Eğer bir oyun oynuyorsanız ya da bir şeylerle ilgileniyorsanız bırakmaya başlayabilirsiniz. Özellikle oyun konusunu bitirmeniz en iyisi olacaktır. Sınav sonrası istediğiniz kadar oynayabilirsiniz. Ben 3. Sınıfta da çok yatırım yapmadığımdan çok zorlanmıştım.

Bu başlıkta da iki sınıfı birbirinden ayırarak elimden geldiğince tavsiye vereceğim. Ancak bir şeyleri ciddiye almanızın tam vakti. Meslek lisesinde okuyan şunu yapar bunu yapar gibi cümlelere karşı kazandığınız bölüm herkesi şaşırtacaktır. Ben de matematik öğretmenliği kazandığımda çok büyük olay olmuştu. Diğer liselerden çoğu kişinin kazanamadığı iyi bölümleri siz kazanabilirsiniz. Meslek lisesinde okuyorum kazanamam şeklindeki tüm düşüncelerinizi kafanızdan atıp kazanabilirim düşüncesini yerleştirin. Meslek lisesinde daha büyük avantajlarınız var. Kim ne derse desin sakın aldırmayın. Size kazanabilirsin diyen birçok kişi içinden kazanamayacağınızı söylüyor olabilir. Kulağınızı kapatıp dersinize devam ederseniz kazanıp siz konuşabilirsiniz.

11. Sınıfta Üniversite Sınavına Nasıl Çalışır?

11. Sınıf yoğun temponuzdan önceki son sınıftır. Bu sınıfta özellikle matematik ve paragraf temelinizi güçlendirmelisiniz. Çalışmaya 11. Sınıfta da başlamış olabilirsiniz. Paragraf, Dil bilgisi, Diploma puanı ve matematiğe odaklanmalısınız. Eğer diploma puanınızı 10. Sınıfta önemsemeye başlarsanız hem daha az bir puan hem de birkaç puanla kaçırılan okul birinciliğiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. 3 yıl düşük alıp son yıl yüksek almak diploma puanınızı fazla etkilemeyecektir. Öğretmenlerinizin arkasına düşerek en yüksek puana kim sahip öğrenebilirsiniz.

Dersleriniz biraz daha hafifleyecek ve daha çok zamanınız kalacak. Ancak 1. sınıfta ne kadar çok çalışırsanız 12. Sınıfı o kadar kolay ve rahat atlatırsınız. Son sınıfta gece gündüz uyumadan ders çalışmak ve düzenli ve rahat bir son sınıf geçirmek arasındaki tercihi yaptığınız sınıf bu sınıftır. Ne kadar açığınızı kapatırsanız o kadar iyi ve rahat bir geçiş sağlarsınız.

Son sene çalışarak da bir puan elde edilebilir ancak 1 yıl o kadar çok bir süre değil. 4 Yılda öğreneceğiniz konuları 1 yılda öğrenmek imkânsız diyebilirim. Tabii ki iyi seviyelerde öğrenebilirsiniz ancak çok fazla ilerleyemezsiniz.

Önceki senelerde öğrendiğiniz konuları kendi alanınıza daha çok ağırlık vererek çalışmaya başlamakla beraber denemelere de adım atmalısınız. Özellikle alan denemelerine. Paragraf hızınız ve doğruluk oranınız çok iyi seviyelerde olmalı. Matematik temelinizi de güçlendirmelisiniz. Denemelerle öğrendiğiniz konuların kalıcılığını sağlayabilirsiniz. Konuyu çalışıp sorularını çözdükten sonra her hafta bir genel denemede o tarz bir soruyla karşılaşmak unutmanızı engelleyecektir.

Günde 25 paragraf sorusu gayet iyi diyebilirim. 3. Sınıfta paragraf netlerinizin bir düzene girmesi gerekiyor. Birkaç netle de başlayabilirsiniz. Bu gayet doğal bir durum. Hiç korkmanıza veya vazgeçmenize gerek yok. Zamanla birer net arttırarak fule yakın netlere geleceksiniz. Bir konuyu çalışıyor olmanız onu hemen yapacağınız anlamına gelmez. Tekrarladıkça kafanıza o konu yerleşmeye başlayacaktır. Ciddi bir çalışma düzenine de geçebilirsiniz. Hedefiniz için durmadan çalışmalısınız. Size tavsiyem vaktinizi alan her şeyden vaz geçin ve sessiz bir ortamda ders çalışın.

Örneğin bir YouTube videosu izlemeyi artık bırakabilirsiniz. Çünkü 10 dakikalığına açtığınız bir videoyu saatlerce devam ettirebiliyorsunuz. Özellikle sosyal medya hesaplarınızı dondurmanızı tavsiye ederim. Tek odaklandığınız şeyin üniversite sınavı olması başarınızı arttıracaktır. Ben telefon bile götürmemeye başlamıştım okula. Her türlü dikkat dağıtıcı şeyden vazgeçmiştim. Arkadaşlarım da dahil. Zaman ayıracağınız şeyleri filtrelemenizin zamanı tam da bu sınıftır. Okul puanlarınızı yüksek tutarken temelinizi varsa güçlendirip yoksa atmalısınız.

Meslek lisesinde 12. Sınıfta Üniversite Sınavına Nasıl Çalışılır?

Daha önce hiç üniversite sınavına çalışmamış ya da temelinizi atmış olabilirsiniz. İki durumda da bir düzene başlamalısınız. Temelinize göre rahatlığınız ve çalışma süreleriniz değişebilir. Ancak bu sınıfta her şeyden vazgeçmelisiniz. Dışarda edeceğiniz 40 dakikalık bir sohbet bile artık zamanınıza etki edecektir. Gece 40 dakika daha fazla çalışmanız gerekebilir. Ben son sınıfta çalışmaya başladığımda aşağıdaki düzeni uyguluyordum. Matematik En Baştan Nasıl Öğrenilir? Bu yazımı da incelemenizi tavsiye ederim.

Sabah kalktığında hemen 20 paragraf çöz. Ardından kahvaltını yapıp okula git. Eğer evde yetişmezse derse girmeden önce de paragraflar çözülebilir. Okulda teneffüslerde o akşam tekrar edilen konunun testlerini çöz ve akşam olmadan bitirmeye çalış. Öğle araları da dahil yemek yer yemez o gün çalışılması gereken konuyu mutlaka bitir. Akşam olduğunda eve giderken ya da okula gelirken toplu taşımalar ya da her boş vaktinde kitap oku. Eve geldiğinde yemeği yer yemez 20 paragraf çöz ve o günkü konuya çalış.

Yukarıda gördüğünüz çalışma düzeni basit gibi görünse de zamanımı harcayan tek şey ders videoları olmuştu. Keyfi olarak izlediğim tek şey Ali Nesin’in videolarıydı. Onun dışında dikkatimi dağıtacak tüm şeylerden kurtulmuştum. Sosyal medya, okuldaki eğitimler, sohbet, gezme, bilgisayar oyunları, arkadaşlarım, akrabalarım ve daha nice zaman harcadığım her şeyi bitirdim. Tek odağımı üniversite sınavı yaptım. Haftada 1 genel deneme ve matematik alan denemesi çözdüm.

Senenin başında netleriniz çok düşük gibi gelebilir. Ancak olması gereken durum tam da budur. Ne olursa olsun asla durmayın. Yukarıda verdiğim linkte daha detaylı açıkladım ancak birkaç konuda durduğum için birçok soru kaçırdım. Birçok alanı da bıraktım.

Gerçekçi olun. Birkaç kolay denemeden aldığınız netlerle asla sevinmeyin. Her zaman zor ve yeni nesil kaynakları tercih edin. Dershane ya da özel ders hiç önemli değil. Meslek lisesinden üniversite kazanmak için bunlardan hiçbirine gerek yok. Tabii ki sizi daha iyi hazırlayabilir ancak olay her zaman sizde bitiyor. Ben kazanacağım deyip bilinçli bir şekilde çalışırsanız sizden daha iyi size özel ders verebilecek kimse yoktur.

Meslek Lisesinden Üniversite Kazanmak

Ben son sınıftayken arkadaşımın birisinin haberi bile yokken babası dershaneye yazdırmıştı. Siz öğrenmeyi istemedikçe nasıl bir eğitim alırsanız alın önemli değil başaramazsınız. Ne yapmanızın ve nasıl çalışmanız gerektiğinin bilincindeyseniz hiç durmadan çalışın. Son yılınız. Bu yıldan sonra artık yapacağınız iş ve hayatınız genel anlamda belirleniyor. Sonradan başka alanlara da yönelebilirsiniz ama hayatınızın dönüm noktası bu sınıf diyebilirim.

Aşk hayatı gibi konuları tamamen silin. Son yılınızda çalışmak sizin için daha önemli olmalı. Birkaç yılınızı kaybedip üniversite de kazanabilirsiniz ancak bu hayatınızdan birkaç yılın eksilmesi demektir. Şu olmadan çalışamam bu olmadan başlayamam sözleri için çok geç olabilir bu sebeple bilinçli bir çalışma yürütmelisiniz.

Meslek Liseliler İçin Konu Çalışma Kaynakları

Çalışacağınız konular için kaynaklarınızı YouTube üzerinden seçmenizi tavsiye ederim. Özellikle her ders için farklı bir kanal seçebilirsiniz. Tüm kanalları gezin ve birkaç videolarınız izleyin. Aklınıza birkaç kanal yatacaktır. Anladığınız izlerken sorduğunuz soruları birkaç saniye sonra anlatan eğitmenler seçmelisiniz. Birçok seçeneğiniz mevcut. Matematikten şu kanal kimyadan bu kanal şeklinde tüm çalışacağınız dersler için özel kanallarınızı seçin. Ardından iyi bir tempo ile düzenli çalışın. Haftada her dersten bir ya da 2 konu bitirebilirsiniz. Bu tamamen size kalmış ancak yapabildiğiniz dersteki konuları hızlı bitirmeniz yapamadıklarınız için size süre sağlayacaktır. Konu için kitap seçimi yapmak istiyorsanız öncelikle hangi dersler için konu anlatımlı kitap alacağınızı seçmelisiniz.

Her dersten konu anlatımı almak işinize yaramayacaktır. Örneğin biyoloji dersi için bu tür bir kaynak alabilirsiniz. Gayet iyi bir seçim olur ancak matematik için bir kaynak almak yerine konu çalışırken aldığınız notları kullanmak daha iyi olacaktır.

Toplu taşıma araçlarınızda kitap okurken ara sıra da bu konu anlatım kitaplarını okumak en iyisi olacaktır. Düzenli olarak bu kaynaklara çalışmalı ve hiçbirini ihmal etmemelisiniz. Sürekli alıp bir köşeye bir sürü kaynak yığmak hiçbir işe yaramaz. Çözeceğiniz ve ihtiyacınız olan kaynaklar dışında hiçbir kaynağı almayın. Bu süreçte alacağınız kaynakları doğru seçmelisiniz. İsraf yapmayıp doğru kitapları yeteri kadar almalısınız. Bir matematik kaynağı size yetecekse bir kaynakla yetinmelisiniz. Alayım köşede dursun gibi bir yaklaşım sergilememelisiniz.

Meslek Liseliler için Soru Bankası Kaynakları

Belki de sınavda karşınıza çıkacak soruları çözebilmeniz için en önemli etken soru çözme kaynağınızdır. Hangi kaynaktan soru çözdüğünüz çok önemlidir. Gereksiz zor ya da çok kolay kaynaklar size hiçbir şey katmaz. Tabii ki zamanınız yoksa. Zamanınız varsa birçok şey katabilir ancak sınav ayarında soruları olan bir kaynaktan soru çözmek çok daha fazla fayda sağlayacaktır.

Ben 3D yayınlarının matematik sorularını çözmüştüm. Kaynak her konuda başta klasik kolay soruları sorup sonrasında yeni nesil zorlayıcı ve düşünmenizi gerektiren soruları soruyordu. İlla şu kaynak demek doğru değil. Zamanla her kaynak değişebilir. Bir kitapevine gidip kaynakları incelemeniz ve öğretmenlerinizden kaynak tavsiyesi almanız da gerekiyor. Ne de olsa bir öğretmen etik olarak kendi alanı ile ilgili kaynakları takip etmek zorunda.

Soru bankaları için de israf yapmadan yeteri kadar kitap alıp çözmeye başlayabilirsiniz. Kaynaklarınızı döneme göre alabilirsiniz. 1. Oturuma çalışırken 2. Oturum için kaynak almayın. 2. Oturuma başlayacağınızda artık kaynak almaya başlayabilirsiniz. 1. Oturum için çalışmanız bittiğinde artık biraz da tecrübeli olacağınızdan 2. Oturum için kaynaklarınızı da bu aşamada seçmenizi tavsiye ederim.

Meslek Lisesinde Okul Birinciliğine Oynamak

Meslek lisesindeki en büyük şanslarınızdan birisi okul birinciliğidir. Her üniversite birkaç kişilik okul birinciliği kontenjanı açıyor. Bu kontenjanlar için normal bir sıralama söz konusu değil. Sınır puanı geçtiyseniz yüzbinlerce sıralama önünüzdeki üniversiteye çok kişiyle yarışmadan girebilirsiniz.

Meslek liselerinde öğrenciler notlarına fazla önem vermeyebiliyor. Ancak en önem verilmesi gereken konulardan birisi notlardır. Okul birincisi sene sonunda öğretmenler ve müdürün toplanmasıyla belirleniyor. Diploma puanı en yüksek olan kişi okul birincisi seçiliyor.

Bu sebeple notlarınızı ne kadar yüksek tutarsanız o kadar çok yerleşme şansınız olur. Meslek lisesinden üniversite kazanmak okul birincisi olmayı gerektirmez ancak okul birincisi olmak meslek lisesinden iyi bir bölüm kazanmanızı sağlar. Bu sebeple notlarınızı her zaman yüksek tutmak için çabalayın. Kim hangi puanda ara sıra kontrol edip kendinizi düzene sokabilirsiniz.

Hangi Derslere Daha Çok Çalışılmalı

Özellikle meslek lisesi okuyorsanız her ders için vaktiniz kalmayabiliyor. Vakit kaybedeceğiniz derslere daha az önem verebilirsiniz. Örneğin ben kimya yapamıyordum. 50 defa başlasam da yapamayacağımı gördükten sonra kimyayı bırakıp diğer derslerime daha çok önem vermiştim.

Sürekli yapamadığınız bir dersi özellikle zamanınız yoksa yapmak için uğraşmayın. Yapamadığınız derslerden alamayacağınız netleri yapabileceğiniz derslerden alabilirsiniz. Kimya yapamıyorsanız biyolojiye, sosyal yapamıyorsanız fene daha çok odaklanın. Tabii ki matematik ve Türkçeyi bu başlığa katmıyorum. Bu konular her türlü çalışmanız gereken konulardır.

Zamanınız kısıtlıysa kaynaklarınızı (vaktiniz gibi) daha verimli kullanmak zorundasınız. İlla şu dersi yapacağım şeklinde ilerleyip her sıfırdan başladığınızda yapamıyorsanız ve yapamayacağınıza da eminseniz kaynaklarınızı daha farklı alanlara ayırabilirsiniz. Ben de geometri, olasılık, kimya ve sosyali bırakmıştım. Sosyalden birkaç net yaparım kafasında olduğum için çalışmamıştım. Zaten coğrafyam da kötüdür.

Sonuç ve Öneriler

Bu kadar kesin ve çok anlatmamın sebebi benim de bu süreçten geçmem ve sizinle aynı seviyeden başlamamdır. Kesinlikle şunu yapın bunu yapın şeklinde sizi zorlayamam ancak meslek lisesinden üniversite kazanmak hem çok zor hem daha kolaydır. Sizin bilinç seviyenize göre değişecektir.

Hayalinizdeki işi yapabilmek için çalışacağınız birkaç yıl hayatınız zehir de olsa bunu yapın. Ben çalışırken çok yıpranmıştım ancak kazandığımda her şeye değmiş dedim. Sınavdan çıkar çıkmaz normal hayatıma dönüp bolca oyun oynadım. Şu an 3. Sınıfa başlayacağım. Gayet normal bir şekilde üniversiteyi okuyup güzel notlar alıyorum. Yani sizle bir başkasının arasında hiçbir fark yok. O başarabiliyorsa siz de başarabilirsiniz.

Çok zor dönemlerden ve acılı günlerden de geçebilirsiniz. Ancak kendinizi toparlayıp hayatınızın devamı ve geleceğiniz için birkaç yılınızı feda edin. Elimden geldiğince yaşadıklarımı ve yapmanızı tavsiye ettiklerimi yazdım. Herhangi bir sorunuz olursa sormaktan asla çekinmeyin.

Kategori: