WordPress altyapılı siteniz yavaşladığında birçok kez internet üzerinde arama yapmışsınızdır. Bu aramalarda birçok eklenti ya da kod görmüş ve denemiş olabilirsiniz. Ancak şunu söylemem gerekir ki web siteniz üzerine ne kadar çok eklenti ya da kod eklerseniz siteniz o kadar çok yavaşlayacaktır.
Ben yazılımla uğraştığımdan beri kütüphaneleri pek sevmemeye başladım. Örneğin bir Bootstrap kütüphanesi düşünelim. Sizin belki 50 satırda yazıp işinizi göreceğiniz kod yerine Bootstrap kütüphanesi kullanmak her sayfa yüklendiğinde binlerce satır kod yüklemiş oluyorsunuz. Bu yazının konusu her web sitesinde gördüğünüz site hızlandırma eklentisi ya da kodlarından çok yazılımsal ve donanımsal sorunları kapsıyor. Bu yazıyı okuduktan sonra yaptıklarınız web sitenizi elbette hızlandıracaktır.
WordPress Sitem Çok Yavaş Açılıyor – Yazılımsal Sorunlar
Kütüphanelerde ilk paragrafta size bahsetmiştim. Bir css kütüphanesi ne kadar sunucuyu fazla yormasa da javascript kütüphaneleri sitenizin hızını önemli ölçüde etkiliyor. Web sitenizin kütüphaneler ile ilgili olası sorunlarından bahsetmeden önce aşağıdaki önerdiğim yazımı okuyabilirsiniz.
Blogger ile Yükselmek Mümkün Mü?
Kütüphaneleri yazılımcılar iki şekilde kullanabilir. Bunlardan birisi kütüphanelerin kendilerinin verdiği link etiketleri diğeri ise sunucu üzerinde barındırma. Sizin web siteniz yüklendiğinde link etiketi ile verdiğiniz css ve javascript dosyaları da yüklenir. Normal şartlarda bu kütüphane dosyaları indirilir ve web sitesi kodlama aşamasında dosyalar arasına yüklenerek kullanılır. Eğer sizin web sitenizi kodlayan kişi bu şekilde yapmak yerine kütüphanelerin kendi verdikleri link etiketini koymuşsa web siteniz her açıldığında hem kendi sunucunuzdan hem de başka sunucudan dosya istemiş olursunuz. Yani normalde kütüphane dosyası sitenizde barındırıldığında sizin hosting ya da sunucunuzun hızına göre web siteniz yüklenecektir. Eğer kütüphane dosyaları sizin hosting ya da sunucunuz yerine başka yerlerde barındırılıyorsa siteniz açılırken kendi hosting ya da sunucunuz üzerinden dosyalar yüklenirken bir de link etiketi ile verilmiş dosyalar yüklenecektir.
Bunun önüne elbette geçebilirsiniz ancak WordPress altyapısı kullandığınızdan çoğu tema buna izin vermeyebilir. Ücretsiz sunulan temalarda lisanslama durumu söz konusu olduğunda sayfa kaynağında onlarca link etiketi görebilirsiniz.
<link rel="stylesheet" href="style.css">
Eğer web sitenizde </head> tagı üzerinde bulunan link etiketleri yukarıdaki şekildeyse bir sorun yok demektir. Başında ~ işareti de olabilir ancak https ya da http ile başlayan linkler sitenizi yavaşlatıyor olabilir. Örnek olarak Bootstrap ana sayfasına Google’a Bootstrap yazarak girelim.
Ardından Get started diyelim.
Karşınıza çıkan sayfada da görebileceğiniz gibi Bootstrap css ve javascript kodlarını Bootstrap’in verdiği linki kullanarak da almak mümkün. Web sitenizde bulunan http ya da https ile çağrılmış script ve link dosyaları web sitenizi yavaşlatabilir. Dosyaları kendi hosting ya da sunucunuzda barındırmak her zaman daha hızlı olacaktır. Bir yazılımcıdan destek alarak script ve link dosyaları ile alakalı sorunlarınızı çözebilirsiniz.
WordPress Sitem Çok Yavaş Açılıyor – Eklentiler ile İlgili Sorunlar
WordPress altyapılı web sitenizi hızlandırmak için elbette bazı eklentiler kullanıyor olabilirsiniz. Ancak bu eklentiler sayfa yüklenirken sayfa kaynağına bazı gereksiz javascript kodları ekleyebilir. Yüklediğiniz her eklenti sitenizin biraz daha yavaşlamasına sebep olacaktır. Eklenti sayfanızı onlarca eklentiyle doldurmak ne sitenizi kaliteli ne de hızlı yapar. En az sayıda eklentiyle işlerinizi çözmeniz en iyisi olacaktır.
Sayfa kaynağı ne kadar karışık olursa kullanıcı web sitesine girdiğinde indirmesi gereken kaynak dosyası da o kadar çok olacaktır. Bu sebeple gereksiz tema ya da eklentileri silmenizi tavsiye ederim.
Hosting ya da Sunucu ile Alakalı Problemler
Web sitenizin yavaş olmasının sebebini her zaman dosyalarda aramamak gerekiyor. Satın aldığınız hosting ya da sunucunun hızı ve gücü sitenizin gereksinimlerini karşılamamaya başlamış olabilir. Goole araçlarını kullanarak sitenizin hitine ve satın aldığınız planın gücüne bakmalısınız. Zaten hosting kullanıyorsanız aşırı kullanımlarda uyarı alıyor olabilirsiniz. Sitenizin hiti gerçekten binlerden fazlaysa plan değişikliğine gitmeyi düşünebilirsiniz.
Hosting sözü geçmişken söylemeliyim ki ne olduğunu bilmediğiniz firmalardan uzak durmalısınız. Hiç bilmediğiniz alt yapısı güçsüz bir firmadan reseller hosting almış birisi bile dikkatli davranmazsanız size hosting ya da sunucu kiralayabilir. Bilinen firmalardan alışveriş yapmak bu tür risklerden sizi kurtaracaktır. Web sitem neden yavaş açılıyor sorusuna çıkan bütün yollarda yazılım kaynaklı sorunlar olduğu gibi bu aşamada da yazılımsal sorunlar olabilir. Sayfa boyutunuz çok büyükse normal şartlarda size yetebilecek bir kaynak hatalı kodlama ile yetmeyebilir bu tür durumlar için diğer başlığı inceleyebilirsiniz.
Sitenin Yavaş Açılmasına Neden Olan Tema Kaynaklı Sorunlar
Web siteniz son zamanlarda yavaş açılıyor ya da bir şeyler değiştirdiğinizde yavaşlıyor olabilir. Herhangi bir durumda temiz bir kurulum en iyisi olacaktır. Tabii ki dosyaları yedekledikten sonra güzel bir kurulum tüm sorunlarınızı çözebilir. Öncelikle tema değiştirmeyi deneyin. Sorunun tema kaynaklı olup olmadığını öğrenmek için bir subdomain açıp aynı sitenizi subdomain adresine kurabilir ya da asıl sitenize kurabilirsiniz. Farklı bir tema kullandığınızda da sorun devam ediyorsa web sitenizin tüm dosyalarını iyi bir şekilde yedeklediğinize emin olduktan sonra hosting ya da sunucunuzdaki tüm dosyaları silip WordPress’in resmî web sitesindeki rarı indirip kurun. Ardından yedeklediğiniz dosyayı ve kullandığınız temayı yeni kurduğunuz web sitesine aktarın.
Yüklediğiniz yanlış bir şey ya da yaptığınız yanlış bir hareket dosyalarınızı bozmuş olabilir. Temiz bir kurulum yaptıktan sonra siteniz biraz daha rahatlayacaktır.