Eğer ilk defa bir programlama dili öğreniyorsanız evet zordur. Ancak diğer programlama dillerine göre daha kolaydır. Javascript öğrenmek zor mu? Sorusu sizin bilgi birikiminize göre şekillenecek bir sorudur. Ancak bir dil ile başlamak gerekiyorsa javascript öğrenmeniz en doğru, hızlı ve etkin olanıdır. Javascript öğrenmek zor mu? sorusuna başlıklar halinde devam edelim.
Javascript Diğer Dillere Göre Kolay Mı?
Evet çoğu dile göre daha kolaydır. Örneğin c# öğrenirken tanımlayacağınız şeyin sayı mı yazı mı olduğunu ve bu sayının kaç karakter olacağını, ondalık olup olmayacağını teker teker düşünmeniz gerekir. Bir dizi tanımlamak isterseniz yine farklı şekilde nasıl yapacağınızı düşünmeniz gerekir. Javascriptte ise ne tanımlayacaksanız tanımlayın “var, let, const” kullanmanız yeterli olacaktır. Bu kullanımlar da değere göre değişen kullanımlar değildir. Tanımladığınız şeyin ne kadar global olmasını istiyorsanız ona göre let ya da var kullanabilirsiniz. Tanımladığınız şeyin bir daha tanımlanmamasını istiyorsanız const kullanabilirsiniz.
Örneğin c# ile kod yazarken tanımladığınız değişkeni sonradan değiştirmeniz sorun yaratacaktır. Javascriptte ise istediğiniz gibi değişkeni tekrar tekrar tanımlayabilirsiniz. Başka bir örnek vermek gerekirse c# ile kod yazarken yazdığınız her şeyin sonuna “;” koymak zorundasınız. Javascriptte ise koymanıza gerek bile yok kodlar her türlü çalışacaktır.
Öte yandan javascript ile alakalı bir uygulama aradığınızda diğer dillere göre daha kolay bulacaksınız. Ya da javascript öğrenmek isterseniz öğreten daha çok kişi bulabileceksiniz. Daha birçok avantajının yanında javascript bir programlama dilidir. Yani yaptıklarınız sadece tarayıcıda kalmaz. Tabii ki veritabanı ve node.js öğrenirseniz.
Web alanında ilerlerken html ve css öğrendikten sonra javascriptde öğrenirseniz artık istediğiniz gibi hareketli statik siteler kodlayabilirsiniz. Html ve javascript yardımıyla canvas kullanarak istediğiniz çizimleri yapabilirsiniz. Bir grafik ya da hareketli bir Carousel hiç fark etmez istediğiniz gibi bir projeyi geliştirebilirsiniz.
Neden Javascript Öğrenmeliyim?
Neden öğrenmeyesiniz ki? Bu yazı javascripti övmek için yazılmış bir yazı değil. Bu yazı sizin javascript ile alakalı aklınızda kalan sorularınızı yanıtlamak için yazılmış bir yazıdır. C# ve javascript ikileminde kalmış olabilirsiniz. Ya da herhangi bir programlama dili ile javascript arasında kalmış olabilirsiniz. Burada konu hangisi daha çok kazandırır konusu değil. Kolay öğrenebilir miyim konusudur. Örneğin bir WordPress temasında bir düzenleme yapmak istediğinizi düşünelim. Müşteriniz size temanın şurası şu şekilde çalışsın gibi isteklerde bulunsun. Normal şartlarda bu isteği gerçekleştirebilmeniz için php biliyor olmanız gerekecek. Ancak tema düzenleyicisinde footer.php açarak </body> etiketinin üzerine ekleyeceğiniz javascript kodları veritabanı ile alakalı olmayan neredeyse tüm sorunlarınızı çözecektir.
Veri tabanı ile alakalı olmayan dendiğinde ben javascript ile dinamik bir site kodlayamaz mıyım sorusu aklınıza gelebilir. Yukarıda da söylediğim gibi tabii ki kodlayabilirsiniz. Javascript ile eskiden sadece tarayıcı tabanlı kodlar yazabiliyorduk. Ancak Node.js’in geliştirilmesi ile birlikte sunucu taraflı bir dil haline geldi. Web alanında ilerleyecekseniz Node.js ile devam etmek istemeseniz bile javascript öğrenmeniz gerekecektir.
Bir menü ikonuna tıklandığında menünün açılmasından çerez kaydetmeye kadar birçok işlem javascript ile yapılıyor. Tarayıcı tabanlı işlemlerde javascript diğer dillere göre çok daha akıcı ve hızlı bir dildir.
Web alanına yeni başlıyorsanız ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız html > css > javascript öğrendikten sonra hangi yoldan devam etmek istediğinizi bilmeniz gerekiyor. Ben javascript > c# > .net ile devam etmiştim ancak Node.js ile devam etmeyi de isterdim ki ileri zamanlarda Node.js’e de kaldığım yerden devam edeceğim.
Javascripti öğrendikten sonra ya da c# öğrendikten sonra ya da python öğrendikten sonra hiç fark etmez başka bir programlama dili öğrenmeniz kolay olacaktır. Önemli olan ilk aşamayı geçerek bir programlama dili öğrenmektir.
Bunlara ek olarak javascript ile get, post gibi talepler oluşturabiliyorsunuz. Yani javascript öğrendikten sonra API kullanabilirsiniz. API Sizin bir yerden size verilen yetki dahilinde bilgileri alabilmenizi sağlayan yapılardır.
Javascript öğrendikten sonra yapabileceklerinizi saymak oldukça zordur. Oyun, web sitesi ve mobil uygulama gibi birçok olanakları var. Tabii ki her programlama dilinin kendine göre çok iyi olduğu alanlar var. Ne öğrenmek istiyorum? Sorusuna yanıt aradıktan sonra devam edeceğiniz programlama dilini seçerek işe başlayabilirsiniz.