İleride seçmek istediğiniz meslek yazılımla alakalı olmasa bile bu yazıyı okuduktan sonra sıfırdan yazılım nasıl öğrenilir konusunda her şeyi öğrenmiş ve nereden başlayacağınızı biliyor olacaksınız. Ben de yazılım hakkında hiçbir şey bilmezken yazılım dünyasına adım attım. Hem de Üniversite zamanı matematik öğretmenliği okuyorken. İlk olarak algoritma nedir bilmelisiniz. Algoritma Yazmak
Sıfırdan Yazılım Öğrenme Hikayem
Virüsün yeni başladığı zamanlar henüz daha BTK AKADEMİ yokken Udemy üzerinde geziniyordum. Karşıma Sadık Turan hocanın 110+ saatlik yazılım kursu çıkmıştı. Sıfırdan Yazılım Ne Kadar Sürede Öğrenilir? Bundan sonrasını teker teker anlatmayacağım çünkü link verdiğim yazımda detaylıca açıklamıştım. Sonuç olarak 30 TL gibi bir ücrete 110 saatlik yazılım kursu ilgimi çekmişti. Satın aldım ve HTML, Css… giderken yaptıklarımı anında görebildiğimden yazılım çok hoşuma gitmişti. Daha önce yazılımla hiç alakam yoktu. Ancak kursu yavaş yavaş ilerleyerek bitirmeye çalıştım.
Sık sık unuttuğum için çok sorun yaşıyordum. Yazılım Çalışırken Unutuyorum Ne Yapmalıyım yazımda yazmıştım ama burada da açıklamak adına çözümü her yazılım çalışmaya başlamadan önce tüm öğrendiklerimi tekrar etmekte buldum. Günde birkaç video izleyerek ilerledim ki bu ilerleme çok yavaş bir ilerlemeydi. Yavaş ilerlememin sebebi derslerim ile de ilgilenmem gerekmesiydi. İşiniz sadece yazılım bile olsa takır takır tüm videoları izleyerek ilerleyemezsiniz. Bu tür bir yolu izleyenler işin sonuna geldiklerinde bir şey bilmediklerini ve bir şey yapamadıklarını görecekler. Bilinçsiz bir şekilde başladığım yazılıma şans eseri çok güzel bir başlangıç yapmış bulundum.
Yazılıma Nereden Başlamalıyım?
Yazılıma nereden başlamalıyım = hangi alanda kod yazmak istiyorum? Ben bilinçsiz de olsa web alanından başladım ancak nereden başladığınız pek fark etmiyor. Örneğin web sitesi kodlamak için öğrendiğiniz c# ı kullanarak mobil uygulama geliştirebiliyorsunuz. Yazılıma bir yerden başladıktan sonra başka dilleri öğrenmek istediğinizde önceki öğrendiğiniz dil ile öğreneceğiniz dil arasında birçok bağlantı olduğunu göreceksiniz.
Asıl sorunun cevabına gelirsek web alanı için html, css, javascript öğrendikten sonra dinamik olmayan yani kullanıcıdan aldığınız bir bilgiyi göremeyeceğiniz ve işleyemeyeceğiniz web siteleri kodlayabileceksiniz. Dinamik site kodlamak için javascript ile devam etmek istiyorsanız veri tabanı > Node.js şeklinde ya da c# .net şeklinde birçok seçeneğiniz var. Genişletmek gerekirse php Vue.js vb… istediğinizi seçebilirsiniz. BTK AKADEMİ üzerinden html > css > javascript > veritabanı > Node.js şeklinde bir ilerleme yapabilirsiniz. Eğer Udemy üzerinden devam etmek istiyorsanız Sadık Turan’ı tavasiye ederim. Şu an BTK AKADEMİ üzerinde de Node.jsi Python gibi birçok kurs sadık hocanın kursu. Bu ilerlemeyi sevmediyseniz bir önceki ilerlemede javascript yerine c#, Node.js yerine .net koyabilirsiniz. Ya da php gibi bir dinamik dil seçebilirsiniz. Bunlar arasında ne gibi farklar olduğunu youtube üzerinden öğrenebilirsiniz. Yapay zekâ için Python, masaüstü için c# gibi yönelebileceğiniz bir alan seçmelisiniz. Bu alanı seçtikten sonra gerisi kolay.
Hangi alan için hangi programlama dilini seçmeniz gerektiğini Google, Youtube, Forum siteleri gibi birçok platformdan araştırın. En son kararlaştırdığınız dilde ilerlemek için BTK AKADEMİ ya da Udemy gibi bir platform seçtikten sonra gerisi sizin devamlılığınıza kalıyor. Eğitimi hangi platformdan aldığınızın hiçbir önemi yok. Önemli olan kim öğretiyor ve ben öğrenmek istiyor muyum soruları. Sadece para kazanmak için eğitim veren bilgisiz bir kişinin verdiği eğitimi almadığınız sürece yazılım öğrenmek sizin azminizle orantılıdır.
Eğer sadece ufak bir hevesiniz varsa başlayıp iki günde bırakacaksanız hiç başlamamanız sizin için daha iyi. Evet yaptıklarınızın sonucunu hemen görebiliyorsunuz ancak o programlama dilinde ciddi bir bilgi birikiminiz olana kadar uzun zaman geçebiliyor. Tek tavsiyem bir alan seçin (web alanını tavsiye ederim), alan ile ilgili hangi programlama dilini öğrenmeniz gerektiğini araştırın ve kendinize uygun olanı seçin, azimle hiç bırakmadan o dili öğrenin. Gayet klasik bir yol gibi geliyor olabilir ancak amaaann öğrenmesem de olur gibi bir cümle kurduğunuz anda öğrenmek istediğiniz o şeyi asla öğrenemeyeceksiniz.