Sinüs fonksiyonu sinx birim çember sinüs grafiği – sinüs fonksiyonu sinx birim çember sinüs grafiği
Bu yazımızda sinüs fonksiyonunu ayrıntılı bir şekilde incelemeye çalışacağız. Öncelikle birim çemberde sinüs fonksiyonunun nerede olduğuna bakalım.
Birim çemberde herhangi bir (a,b) noktası aldığımızda yukarıdaki gibi bir eşitlik ortaya çıkıyor. Birim çemberin yarıçapı her zaman 1 birim olduğundan yataydaki eksene Cosa, dikeydeki eksene Sina ekseni diyebiliriz. Yani yukarıdaki (a,b) noktası gibi herhangi bir nokta seçtiğimizde koordinatları (cosa, sina) olacaktır. Sinüs bir fonksiyon olduğundan tanım ve görüntü kümeleri:
Olmaktadır. Ancan Sinüs fonksiyonunun görüntü kümesi sadece (-1,1) aralığında değerler alabildiği için fonksiyonumuz örten değildir.
Aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi tanım kümesinden iki eleman görüntü kümesinden 1 sayıya eşit olduğundan fonksiyonumuz 1-1 ‘lik şartını da sağlamıyor.
SİNÜS FONKSİYONU
Şimdi de fonksiyonumuzun birim çemberdeki bilinen açılarda değerlerine ve grafiğine bakalım:
Şimdi ise yukarıdaki tablodaki değerlere göre fonksiyonumuzun grafiğini çizelim:
Yukarıda görüldüğü gibi fonksiyonumuzun periyodu 2π ‘dir. Her 2π aralığında kendini tekrar ediyor. Daha matematiksel olarak:
F(x) = F(x+P) , P ∈ IR
Yorumlarınız bizim için çok değerli. Lütfen yorum yapmayı unutmayın. Daha fazla içerik için Anasayfa’ya gidebilir yada İletişim bölümünden benim ile iletişime geçebilirsiniz.