Normal şartlarda Blogger altyapısına sahip web sitenize WordPress’te olduğu gibi seçerek anahtar kelimeler ekleyemiyorsunuz. Ancak aşağıdaki başlıkta vermiş olduğum kodu </head> tagı üzerine eklediğinizde yazınızla ilgili anahtar kelimeler meta keywords olarak yayın sayfalarınıza eklenecektir. Sayfa başlığınızın boşluklarla beraber tamamı ya da sayfa başlığınızın boşluklardan ayrılmış kısmını meta keywords olarak kullanabilirsiniz. Blogger Anahtar Kelime Ekleme konusunda her şeyi aşağıdaki başlıklarda bulabilirsiniz.

Blogger Dinamik Meta Keywords Etiketi Nasıl Yapılır?

Aşağıda görmüş olduğunuz kodu Blogger’ın HTML’i düzenle bölümüne girerek </head> tagının yukarısına yapıştırmanız gerekiyor.

 

<b:if cond=’data:blog.url == data:blog.homepageUrl’>

<!–ana sayfa statik anahtar kelimeler–>

<meta content=’key 1, key2, key3,key4′ name=’keywords’/>

</b:if>

<b:if cond=’data:blog.pageType == &quot;item&quot;’>

   <!–içerik sayfası dinamik ve statik anahtar kelimeler–>

<meta expr:content=’data:blog.pageName + &quot;, key 1, key 2, key 3 &quot;’ name=’keywords’/>

</b:if>

Blogger dinamik meta keywords etiketi nasıl yapılır?

Yukarıda görmüş olduğunuz kod bloğunu </head> tagının üzerine yapıştırdıktan sonra işiniz neredeyse bitmiş sayılacaktır. Yorum satırları ile işaretlediğim bölümleri okuduğunuzda da anlayacağınız gibi üstteki if bloğunda bulunan key 1 ve key 2 gibi yazılar ana sayfanızın meta keywords kelimelerini içeriyor. Ana sayfanızın meta keywords etiketinin dinamik olması pek de önemli olmayacağından key 1, key 2 şeklinde belirtilmiş olan alanlara ana sayfanızla ilgili anahtar kelimelerini girip kaydetmeniz yeterli olacaktır.

Blogger Anahtar Kelime Ekleme

Kaydettikten sonra ana sayfanızı açıp sağ tıklayıp sayfa kaynağını göster demeniz yeterli olacaktır. Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi verdiğiniz statik anahtar kelimeler meta keywords olarak gözüküyorsa hiçbir sorun yok demektir.

İçerik sayfaları için anahtar kelimeleri otomatik olarak getiren kod ise yukarıda vermiş olduğum kod parçasının alt kısmıdır. Bu kısımda da key 1, key 2 şeklinde tanımladığım ifadeler yazı başlığınızın yanında statik olarak gelecek kelimelerdir. Örneğin yazı başlığından sonra zfc akademi şeklinde bir anahtar kelime eklemek mantıklı olacaktır. Web sitenizin isminin de yazı başlığı ile beraber anahtar kelimeler arasında olması sitenizin ana sayfasını daha otoriter yapacaktır.

Blogger Anahtar Kelime Ekleme

İlk kod parçacığı için yaptğımız sayfa kaynağı ile ilgili kontrolü bu kısımda da yaptığımızda anahtar kelimelerimizin gayet iyi bir şekilde çalıştığını gördük. Eğer sizde sorun çıkıyorsa anahtar kelimelerin son kısmında bulunan &quot; ifadesini silmediğinizden emin olun. &quot; İfadesini silerseniz meta keywords hata verecektir.

İlginizi çekebilir: Blogger Reklam Yerleştirme Nasıl Yapılır?

WordPress ile anahtar kelimeler ne kadar kolay oluşturulsa da Blogger için de bu şekilde tek bir kod ile meta keywords etiketleri oluşturabilirsiniz. Ancak meta keywords etiketinin ne kadar önemli olduğu tartışmalı bir konudur.

Meta Keywords Kullanmak Gerekir mi?

Hayır gerekmez. Bu konuda Google da net bir şekilde açıklama yapmıştır. Zaten meta description etiketinin içeriğinde kullandığınız anahtar kelimeleri bir de anahtar kelimeler için kullanılan meta keywords e eklemek gereksiz olacaktır.

Yıllar önce meta keywords etiketinin önemli olduğu zamanlarda meta keywords etiketinin kötüye kullanılması nedeniyle meta keywords etiketleri uzun yıllardır göz ardı ediliyor. Artık web sitenizdeki meta etiketlerine anahtar kelime meta etiketini eklemeniz hiçbir şey ifade etmeyecektir. Google içeriğinizi zaten çok iyi bir şekilde yorumlayabiliyor. İlk sırada çıkan bir yayınınız varsa göreceksiniz ki çoğu yayınınızda sizin yazdığınız meta description yerine Google’ın seçmiş olduğu meta description öne çıkmış. Google’ın seçtiği meta description genelde içeriğinizi özetler şekilde oluyor. Bu da demek oluyor ki Google içeriğinizi değerlendirmek için keywords etiketine ihtiyaç duymuyor.

Google yetkililerinin ve Google developers sayfasının da açıklamış olduğu gibi meta keywords etiketini kullanmanıza gerek yoktur. Yine de ileri zamanlarda bu etiket işe yaramaya başlarsa (ki hiç zannetmiyorum) uğraşmak yerine şimdiden halledebilirsiniz. Ben kendi Blogger web sitemde meta keywords etiketini kullanmıyorum.

https://developers.google.com/search/blog/2009/09/google-does-not-use-keywords-meta-tag

Yukarıda görmüş olduğunuz linke tıklayarak Google’ın meta keywords etiketi hakkındaki görüşlerini öğrenebilirsiniz. Meta author, meta Publisher gibi gibi onlarca meta etiketi duymuş olabilirsiniz. Ancak bilmelisiniz ki bu meta etiketlerinin çoğu önceden kullanılan artık geçerli olmayan etiketlerdir. Hangi meta etiketi ne kadar işe yarıyor gibi sorular aklınıza gelmiş olabilir. Bu tür sorularınızın net ve doğru cevabını Google developers web sitesinden alabilirsiniz.

Seo öğrenirken de saçma sapan kaynakları takip etmek yerine Google’ın sunmuş olduğu kaynakları takip etmek en doğrusu olacaktır. Eğer seo öğrenmek istiyorsanız Google’a Google seo yazmanız yeterli olacaktır. Reklam olmayan ilk web sitesine tıkladığınızda uzun bir makale ile karşılaşacaksınız. Bu makalede hem yazılımsal hem de içeriksel dikkat edilmesi gereken birçok konunun nasıl olması gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Blogger Anahtar Kelime Ekleme

Yukarıda gördüğünüz resimde de olduğu gibi Google size yapmanız ve yapmamanız gereken her türlü hamleyi doğru bir şekilde anlatmış durumda. Developers Google sayfasını kullanarak bu tür bilgileri edinebilirsiniz.

Keywords etiketi konumuza dönecek olursak da her sayfa yüklendiğinde işe yaramayan bir etiketin yüklenmesindense hiç eklememeniz en iyisi olacaktır. Google bir gün meta keywords etiketlerinin işe yaradığını açıklayana kadar bu tür meta etiketleri işe yaramayacaktır.

Kategori: