Blogger’da tema kodlayabilmeniz için html, css ve javascript bilmeniz yeterlidir. Blogger tema nasıl kodlanır sorusunun cevabı içinde dinamik bir dil yoktur. Blogger için tema kodlamak main yani içerik kısmı dışında çok kolaydır.

Kodlayacağınız temanın menü, sidebar ve footer kısımlarını oldukça kolay kodlayabilirsiniz. Bu kısımlar genel olarak dinamik bir içerik döndürmediği için sabit bir alana gatget şeklinde ekleyebilirsiniz. Bu gatgetları css kodları yazarak düzenleyebilirsiniz. Gözükmesini istemediğiniz yerleri display:none ile gizleyebilirsiniz. Bu yazıda Blogger kod yapısı ve Blogger tema nasıl kodlanır konularını inceleyeceğiz. 

!! ÖNEMLİ !!

Bloggerda tema kodlayabilmeniz için gereken tüm bilgileri verdiğim bir web sitesi kurdum. blogger.zfcakademi.com adresine giderek sıfırdan başlıyabilirsiniz.

BLOGGER TEMA NASIL KODLANIR

Blogger Tema Nasıl Kodlanır – Bilmeniz Gerekenler

Blogger temaları kodlamak için iyi bir css ve javascript bilgisine ihtiyacınız var. Tema kodlayabilmeniz için bu bilgilerden sonra aşağıda kısa olarak değindiğim kod yapısını bilmeniz yeterli olacaktır. Blogger şablonu bizim normal olarak bildiğimiz şablon yapılarından farklıdır. Normal bir kod yapısı ile yazdığınız kodları Blogger html kısmına yapıştırdığınızda kaydedemeyeceksiniz.

Kod yapısı ile ilgili genel bilgiyi aşağıdaki başlıkta bulabilirsiniz. Bu kod yapısını bildikten sonra html, css ve javascript bilgilerinizi kullanarak kendi isteğinize göre temalar kodlayabilir veya uyarlayabilirsiniz. Blogger’da tema kodlamanız için dinamik bir dil bilmenize gerek olmadığından kısa bir süre içinde öğrendiğiniz html, css ve javascript ile dinamik temalar kodlayabilirsiniz.

Ben Adsense onayımı kendi kodladığım temayı kullandığım zamanlarda almıştım. Hiçbir sorunum olmamıştı ancak Adsense onayı aldıktan sonra reklamları yerleştirebileceğim alanları ayarlamadığımı fark ettim. Bu sebeple Blogger tarafından sunulan ücretsiz şablonlardan birisini yeni temamı kodlayana kadar kullanmaya karar verdim. Belki de hala kendi sitem için Blogger teması kodlamaya üşenmişimdir ve hazır tema kullanmaya devam ediyorumdur.

Buradan da anlıyoruz ki tema kodlarken günün birinde Adsense onayı alabileceğiniz ihtimalini de göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Öğrendiğiniz veya bildiğiniz html, css ve javascript bilgisi ile sadece kendiniz için değil aynı zamanda ticari kullanım için de Blogger temaları kodlayabilirsiniz. İnternette Blogger tema nasıl kodlanır sorusuna cevap verebilecek zengin bir kaynak şu anda bulunmuyor. Uzun uzun araştırsanız bile o kadar detaylı bir bilgiye ulaşamıyorsunuz. Blogger’da tema kodlayabilmeniz için bilmeniz gereken bilgileri aşağıdaki başlıkta derledim. Bu bilgileri kullanarak kendi temanızı kodlayabilirsiniz.

Blogger Tema Nasıl Kodlanır – Blogger Kod Yapısı

Blogger html iskeleti yapısı aşağıdaki gibidir. Aşağıdaki şablonu Blogger’da kullandığınızda karşınıza aşağıdaki resim çıkacaktır.

BLOGGER TEMA NASIL KODLANIR

<!DOCTYPE html>

<html lang=”tr”>

<head>

    <meta charset=”UTF-8″/>

    <meta http-equiv=”X-UA-Compatible” content=”IE=edge”/>

    <meta name=”viewport” content=”width=device-width, initial-scale=1.0″/>

    <title>Document</title>

 <b:skin><![CDATA[

<!–  css kodlarını buraya yazmanız gerekiyor. –>

]]></b:skin>

</head>

<body>

    <b:section class=’content’ id=’content’ name=’Main’ showaddelement=’yes’>

 <b:widget id=’Blog1′ locked=’true’ title=’Blog Kayıtları’ type=’Blog’/>

</b:section>

<script type=”text/javascript”>

//<![CDATA[

Javascript kodlarını buraya yazabilirsiniz.

 //]]>

</script>

</body>

</html>

Yukarıda bulunan html iskeletini kullanarak Blogger için tema kodlayabilirsiniz. Blogger tema kodlarken dikkat etmeniz gereken noktaları aşağıda maddeler halinde yazdım.

1-    Açtığınız her etiketi kapatmanız gerekir. Örneğin bir br etiketi kullandıysanız <br> olan br etiketini <br/> şeklinde kapatmanız gerekir. Eğer kapatmazsanız temanızı kaydedemezsiniz bu durum meta etiketleri ve link etiketleri için de geçerlidir.

2-    En az bir section etiketi kullanmanızgerekir. Eğer kullanmazsanız temanızı kaydedemezsiniz.

3-    Yukarıdaki kod şablonu ile verilen section yapısının içerisinde bulunan gatget blog kayıtları gatgetidir. Bu gatget ile ana sayfaya içerikleri düşürebilir ve şekillendirebilirsiniz.

4-    Sectionın ne olduğunu ve üzerinde bulunan değerlerin ne işe yaradığını öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

5-    Aynı section içerisine birden çok gatget ekleyebilirsiniz. Dolayısıyla blog kayıtları gatgetını düzenledikten sonra istediğiniz gatgetları ekleyerek css ile şekillendirebilirsiniz. Blogger tema nasıl kodlanır sorusunun cevabı direk olarak yukarıda bulunan kod şablonu ve aşağısında bulunan maddelerdir. Bu şablonu Tema > HTML’i düzenle adımlarını izledikten sonra oradaki her şeyi silip yapıştırırsanız anında kaydedebilir ve içerikleri görebilirsiniz. Bu şablonu yapıştırdığınız anda bir main kısmı önünüze çıkacaktır. Bu main kısmını css ile düzelttikten sonra menü ve footer gibi alanları da temanıza entegre edebilirsiniz. Blogger tema nasıl kodlanırkonusunda bilmeniz gerekenler neredeyse bu yazı ile sınırlıdır. Yazı içerisinde defalarca tekrarladığım gibi içerik kısmı dışında fazla zorlanabileceğiniz bir kısım yoktur.

 

Kategori: