Alan adı değiştirme işlemini kafamıza göre maalesef yapamıyoruz. Google’ın indexlemiş olduğu yazılarınızı yeni domainadresinize aktarmak için Search Console site taşıma işlemi yapmamız gerekiyor. Bu işlemi yapmadan önce de 301 yönlendirmelerimizi yapmamız gerekiyor. Ben taşıma işlemi yaparken araştırma yapmadığımdan ciddi hitler ve sıralamalar kaybettim. Birçok yazım ilk sıradan iki ya da üçüncü sıralara düşmüştü.
Tabii ki şu anki tecrübem olsaydı bu kadar ciddi düşüşler yaşamazdım. Ben hem domain değiştirme hem de altyapı değiştirme işlemi uygulamıştım. Bu yazıda size alan adı değişikliği sürecindeki bütün aşamaları teker teker anlatacağım. Hepsini sırayla uygularsanız bir sorun yaşamazsınız.
Alan Adı Değiştirme İşlemi İçin Ön Hazırlıklar
Alan adınızı değiştirmeden önce bazı hazırlıklar yapmalısınız. Eğer farklı bir altyapıya geçecekseniz şimdi tam sırası. Eski URL adresiniz artık geçerli olmayacağından aynı yazılarınız farklı URL adreslerinde sıralamasını kaybetmeyecektir. Tabii ki sıralama kaybetmeme sözü veremem ancak en az hasarla başka alan adına geçeceğinizi söyleyebilirim. Farklı bir domain adresine geçtiğiniz için Google web sitenize biraz daha şüpheci bakabilir. Sonuçta alan adı değişikliği yaparken WordPress’ten Blogger’a ya da Blogger’dan WordPress’e geçebilirsiniz. Hangi alt yapıyı kullanmak isterseniz sorun olmayacaktır.
Yukarıdaki yazımdan WordPress’ten Blogger’a geçme konusunda ihtiyacınız olanları öğrenebilirsiniz. Eğer alan adı ile birlikte altyapı da değiştirecekseniz içerik aktarımı, dosya aktarımı ve fotoğraf aktarımı gibi işlemleri de yapmanız gerekiyor. Tüm bunları hallettikten sonra artık alan adınızı aktarmaya hazırsınız. Ancak bu süreçte asla acele etmemeniz gerekiyor. Atladığınız ya da yanlış yaptığınız bir yönlendirme yüzünden sıralamada en başta olan içeriğiniz yanlış yönlendirme sebebiyle açılmayabiliyor. Sizde site çerezleri olması sebebiyle size açılıyormuş gibi görünse de kullanıcılar ilgili içeriğe erişemediğinden sıralamanız bir ya da iki gün içerisinde düşebiliyor. Geri ilk sıralara çıkabilse de oldukça tehlikeli bir sonuç olabiliyor. Bu sebeple taşıma işlemi sonucunda birçok kontrol yapacağız. Bu hazırlıklardan sonra alan adı değiştirme konusuna geçebiliriz.
Alan Adı Değiştirme – Domain Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılır?
İlk olarak eğer WordPress kullanıyorsanız güzel bir 301 yönlendirmesi eklentisi bulmanız gerekiyor. Rank Math eklentisi üzerinden de yapılabiliyor. Ancak bu eklenti üzerinden yaparken .htaccess dosyasından yönlendirme yapmanız gerekiyor. Bu dosya gerçekten çok tehlikeli olabilecek bir dosya. Yanlışlıkla alana adımın tüm uzantılarını bir yere yönlendirdiğimden düzeltene kadar canım çıkmıştı. Sadece bir URL yönlendirme işlemini de yapamamıştım. Bu yüzden sizin de bu işlemleri yaparken 301 yönlendirme eklentisi kullanmanızı tavsiye ederim.
WordPress içerisinde zaten 301 yönlendirmesi yapabileceğiniz hazır bir araç mevcut. WordPress 301 yönlendirmesi nasıl yapılır yazarak iyi bir eklenti bulmalısınız. Ben kullandığım iki eklentiden de memnun kalmadım. Yönlendirmeyi yapmama rağmen Search Console yönlendirilmemiş hatası veriyordu. Bu yönlendirmeyi iyi yapan bir eklenti bulduktan sonra artık taşıma işlemlerini tamamlayabiliriz. Eğer Blogger kullanıyorsanız aşağıda fotoğrafta gördüğünüz özel yönlendirmeler bölümünü kullanabilirsiniz.
Farklı bir alan adına yönlendirme yapacağınızda eski alan adınızla uğraşmanıza gerek kalmayacak. Ancak eski alan adınızın belirli bir süre sizde kalması gerekecek. Yönlendirmelerin tamamının tamamlanması birkaç ay alabiliyor. Zaten Search Console de size bu konuda uyarı verecektir.
İlk olarak 301 yönlendirmelerini yapalım. Bu aşamada eski web sitenizi de kapatmamalısınız. Taşıma işlemi bitene kadar web siteniz aktif kalmalı. Sadece alan adını yönlendirmekte bir çözüm olabilir ancak tavsiye etmiyorum. Google’ın eski içeriklerinizle yeni içeriklerinizi karşılaştırmasına yardımcı olmanız daha iyi olacaktır.
Örneğin eski alan adınızdaki içerik:
http://blogger.zfcakademi.com/blogger-tema-nasil-kodlanir
ise yeni alan adınızdaki içeriğin de örneğin
http://www.zfcakademi.com/blogger-tema-nasil-kodlanir
şeklinde olmasını tavsiye ederim. Tabii ki Blogger’da bunu ayarlayamıyorsunuz ancak bir WordPress sitesine geçiyorsanız bu ayarları yapabilirsiniz.
301 Yönlendirme eklentinize eski yayınınızın URL adresini yazdıktan sonra diğer kısma da yeni alan adınızın URL adresini yazın ve yönlendir butonuna tıklayın. Yönlendirmenin olup olmadığını görmek için daha önce web sitenize az girdiğiniz bir cihazın gizli sekmesinden Google üzerinden yazınızı aratın. Yazınıza tıkladıktan sonra hangi adrese gidiyor iyice kontrol edin. Eğer siteniz sıralamada yoksa
Site:siteadresi.com
Araması yaparak yayınlarınızı kontrol edebilirsiniz. Zaten 301 yönlendirmesi yapmadığınız sayfalar Search Console üzerinde gözükecektir. Tüm içeriklerinize teker teker bu yönlendirmeyi yaptıktan sonra ana sayfanıza da yapmanız gerekiyor. Ana sayfanız için 301 kalıcı yönlendirme yapmadığınızda şu an sitenizi taşıyamıyorsunuz. Tüm bu yönlendirmeleri yaptıktan sonra işin en tedirgin edici kısmına geldik. Search Console yönlendirmelerinizi görüyorsa artık bir sorununuz kalmamış demektir. Search Console site taşıma işlemi boyunca eski web sitenizin Search Console hesabı kullanılacaktır.
Search Console açtıktan sonra sol tarafta bulunan menüden ayarlar kısmını açıyoruz.
Bu kısımdan da adres değişikliği butonuna tıklıyoruz.
Sizden bir alan adı isteyecektir. Sitenizi taşımak için yeni alan adının sizin olduğunu doğrulamalısınız. Doğrulama işlemi ilk Search Console kaydı yaptığınız şekilde basit adımlarla yapılıyor. Ardından site taşıma işlemini başlatmanız yeterli olacaktır. Taşıma işlemini başlatmaya çalışırken size yönlendirme yapmadığınız sayfaları gösterecektir. Daha önce web sitenize hiç girmediğiniz cihaz ya da tarayıcıdan site:siteadresi.com araması yaparak yönlendirilmemiş URL adreslerini farklı bir araçla da yönlendirebilirsiniz.
<meta http-equiv=”refresh” content=”2;url=icerigin-yeni-url-adrsi” />
Eğer hiçbir yönlendirme aracı işinizi görmezse yazının html kodlarının en üstüne yukarıdaki meta etiketini içi dolu bir şekilde yağıştırmanız yeterli olacaktır. Yönlendirme işlemini tüm yönlendirmeleri tamamladıktan sonra başlatabilirsiniz. Yaklaşık 180 alan adınızın sizde kalmasını söylüyor ancak bir ya da iki ay içinde neredeyse tüm içerikleriniz yeni alan adınıza taşınıyor. Bu süreçte sürekli içeriklerinizi kontrol edin. Google’da önceden ilk sıralarda çıkan yazılarınızın başlıklarını aratın ve yeni web siteniz mi eski web siteniz mi geliyor not alın. Bazı yazılarıma yönlendirme yapmama rağmen yönlendirilmediğinden birçok araçla yönlendirme yapmak zorunda kaldım.
Sürekli yönlendirmeyi iptal edip yeniden başlatmanızı asla tavsiye etmiyorum. Bu işlem yönlendirmelerinizi hızlandırmayacaktır. Aksine yavaşlatacaktır. Ancak birkaç yazınız için üç ay geçmesine rağmen taşıma yapılmamışsa iptal edip tekrar başlatabilirsiniz. Yazılarınız önemliyse tabii ki. Ancak bu işleme genelde gerek kalmaz. En geç bir ya da iki hafta içerisinde çoğu URL adresinin yeni web sitenize taşındığını gözlemleyebilirsiniz.