Öncelikle bu yazı adım adım site yayınlama işlemleri ile ilgili değildir. Daha çok kendi sitemizi kendimiz nasıl yayınlarız Sorusuna yönelik bir yazıdır. Kendi sitenizi yayınlayabilmeniz için öncelikle hangi işletim sistemini kullanacağınıza karar vermelisiniz. Her işletim sistemi için karşımıza farklı bir program çıkıyor.

Pek çok program ile localde web sitenizi yayınlayabilmek mümkün. Ancak bu web sitelerini dış dünyaya açabilmeniz o kadar kolay olmuyor. Localhost ile yayınladığınız web sitesinin dış dünyaya açılabilmesi içinbelirli aşamalardan geçmesi gerekiyor. Bu aşamaları detaylı olarak anlatmayacağım ancak buradan öğrendiğiniz bilgiler ile kendi alan adınızı ve sitenizi nasıl yayınlayacağınızı öğrenmiş olacaksınız.

KENDİ SİTEMİZİ KENDİMİZ NASIL YAYIMLARIZ?

Kendi Sitemizi Kendimiz Nasıl Yayınlarız? Windows

Windows ile kendi sitenizi yayınlamanız için öncelikle Windows Server işletim sistemine sahip olmanız gerekiyor. Bu işletim sistemini denemek için Microsoft size 180 günlük bir deneme süresi veriyor. Bu deneme süresi boyunca Windows Server yöneticiliği hakkında dersler alarak sunucu yönetimini öğrenebilirsiniz. Tabiki bu işletim sisteminin yaptığı tek şey kendi alan adımızı ve kendi web sitemizi yayınlamak değil.

 Bu işletimini aynı zamanda şirketler de kullanıyor. Şirket içerisindeki bilgisayarlara yetkiler atamak ve bu bilgisayarları yönetmek için kullanılabilirken aynı zamanda şirketin web sitesi de yayınlanabiliyor. Bu işletim sistemini Youtube yazdığınızda basitçe kendi alan adınızı nasıl yayınlayabileceğinizi gözlemleyebilirsiniz. Anca bu işletim sistemi uzun vadede kendi sitemizi kendimiz nasıl yayınlarız Sorusuna çözüm değildir. Tabiki bu işletim sistemini deneme sürümü haricinde ücretsiz kullanamazsınız.

KENDİ SİTEMİZİ KENDİMİZ NASIL YAYIMLARIZ?

Kendi alan adınızı nasıl yayınlayabileceğinizi öğrenmek için iyi bir araçtır. Ancak uzun vadede kullanmak için almanız gereken lisans ve statik ip ücretleri alan adınızı satın almaktan daha çok para gerektiriyor. Lafı gelmişken kendi alan adınızı yayınlayabilmeniz için bir de statik ip sahibi olmanız gerekiyor. Kısa vade için cgn ip havuzunda değilseniz öğrenmek amaçlı yayınlayabilirsiniz. Ancak genel olarak cgn ip havuzunda olduğunuzu kabul edersek sadece bir sene içinde vermeniz gereken statik ipparası alan adı satın almak için gereken paradan kat kat daha fazladır.

Cgn ip modem ara yüzündeki ve internetteki ip farklılığı denebilir. Uzun vadede web sitenizi yayınlayabilmeniz için cgn ip havuzuna dahil olmamış olsanız bile bir elektrik kesintisi ile ip adresiniz tamamen değişebilir. Bu sebeple bir firma olmayı düşünmüyorsanız kendi sitenizi yayınlamak satın alma ücretlerinden çok daha fazla bir para gerektiriyor. Belli bir portu belli bir alan adına bağlayarak alan adınızı yayınlamanız mümkün. Tüm bu işlemleri Windows Server üzerinde bulunan Server Manager ile gerçekleştirmeniz gerekiyor. Server Manager Windows 10 Pro ile ücretsiz kullanabileceğiniz bir hizmet. Ancak Web sitesi yayınlama gibi işlemlerin ücretsiz gelen Server Manager ile yapılabileceğinden şüpheliyim.

Windows kullanarak web sitesi yayınlamanız için sunucu yönetimi hakkında bilginizin olması gerekiyor. Bu sunucuların işletim sisteminin ne olduğu pek önemli değil. İster Linux isterse Windows işletim sistemi olsun her durumda sunucu yönetimini bilmeniz gerekiyor.

Kendi Sitemizi Kendimiz Nasıl Yayınlarız Linux

Linux işletim sistemini kullanarak kendi alan adınızı ve sitenizi yayınlamak da mümkün. Ancak bu yayınlama işlemi Windows Server’da olduğu kadar kolay değil. Bunun için terminal kodlarını bilmeniz gerekiyor. İnternete Linux sunucu yönetimiyazarsanız Linux ile bir web sitesini nasıl yayınlayabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

KENDİ SİTEMİZİ KENDİMİZ NASIL YAYIMLARIZ?

Linux tarafında da yayınlama işlemleri için statik ip gibi bazı sorunlarınız olacaktır. Kendi sitemizi kendimiz nasıl yayınlarız? Sorusunun cevabı Linux tarafında biraz daha karmaşık. Tabiki Windows ile de bir tasarım kullanmadan sadece komut satırı ile web sitesi yayınlamak mümkün. Ancak Linux tarafında bir web sitesi yayınlayabilmeniz için terminal kullanmanız zorunlu hale geliyor. Bazı üçüncü taraf uygulamalar ile de web sitenizi yayınlayabilirsiniz ancak bu uygulamalar da ticari kullanım için sizden bir lisans ücreti isteyecektir.

Bir Başka Çözüm Sunucu Satın Alma

Tüm bu elektrik kesintisi, statik ip ve çekirdek başına lisans ücreti ile uğraşma problemlerini aşmanın çok daha kolay bir yolu var. Sunucu hizmeti veren web sitelerini kullanarak bir sunucu satın alabilirsiniz. Bu sunucuları satın almak için GoDaddy gibi firmaları kullanabilirsiniz. Bu firmalara belirli bir ücret ödeyerek tüm bu sorunlardan kurtulabilir ve web sitelerinizi kendiniz daha ucuz bir maliyet ile yayınlayabilirsiniz.

Tabiki bu firmaları kullanarak aldığınız sunucuların yönetimini yine siz yapmak zorundasınız. Ancak bu firmaları kullandığınızda elektrik kesintisi ve statik ip sizin önünüzde bir engel olmayacaktır. Windows Server lisansını da bu firmalar sizin için satın alıyor. Tüm bu durumlar göz önüne alındığında bir sunucu kiralamak daha cazip geliyor. Tabiki ihtiyacınız ve yöneliminize göre bu durum değişebilir. Ancak kendiniz için birkaç alan adı ve web sitesi yayınlamak için bir sunucu kiralamanız yeterli olacaktır.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Lütfen yorum yapmayı unutmayın. Daha fazla içerik için Anasayfa’ya gidebilir yada İletişim bölümünden benim ile iletişime geçebilirsiniz.

Kategori: