Web sitenizde bulunan içerikleri ya da ana sayfanızı üst sıralara çıkarmaya çalışıyor olabilirsiniz. Bazen web sitesine isim seçerken düzgün araştırılmadığında arama sonuçlarında ana sayfanızı göremeye bilirsiniz. Sorununuz buysa birkaç önerim olacak ancak sorununun içeriklerinizin üst sıralara taşınmasıysa birçok yönden sorunlarınızı inceleyeceğiz. Gerek seo gerekse yazılımsal sorunlarınıza teker teker bakacağız. Ancak bir web sitesinin üst sıralara taşınmasını kimse garanti edemez. İyi bir seo ile başarılabilse de yine her şey arama motorlarına bağlıdır.
Arama motorlarını kandırmaya çalışarak üst sıraları hedefleyen bir sürü kötü niyetli kişi olduğundan arama motorları ilk sıralara bir web sitesini yerleştirmeden önce detaylı bir kontrol yapıyor. Hele de web siteniz yeni açıldıysa ilk yılınızda tıklanmalarınız çok değişken olacaktır. Arama motorları web sitenizi kabul edene kadar biraz ter dökmek zorundasınız. Bu aşamada ilk sıralara kısa süreliğine yerleşebilirsiniz ancak unutmamak lazım ki bu yerleşmeler sitenize giren kullanıcıların deneyimlerini incelemek içindir.
Google ya da bir başka arama motoru girdiğiniz her içeriği anında indexleyip değerlendirip ilk sıralara yükseltseydi birkaç gün içerisinde neye göre nasıl ilk sıralara yükseldiğinizi çözüp hile yapmaya çalışabilirdiniz. Bu mantıkla düşündüğümüzde yazılarımızın ilk sırada çıkmaması gayet doğal diyebiliriz.
Web Sitemin İçeriklerini Nasıl Üst Sıralara Taşıyabilirim?
Web sitemin içeriklerini nasıl üst sıralara taşıyabilirim sorusunun cevabı konusunda internette her biri birbirinden farklı yüzlerce cevap görebilirsiniz. Bu gördüğünüz cevaplardan çoğu doğal olmayan yollardan web sitenizi üstlere taşımaya çalışacağından faydasından çok zararı olabilir. Bir içeriğin üst sıralara taşınmasını etkileyen yüzlerce faktörün neredeyse hepsi doğal yollardan diyebiliriz.
Backlink satın almak gibi geçici ve doğru olmayan bir yol izlemenizi tavsiye etmem. Yazdığınız içerikle alakalı bir içerikten yazınıza link almanız belki işinize yarayabilir ancak bu işi doğal yollardan yaparsanız. Her yazdığınız yazıya link almak gibi bir şey yapmaktansa doğal yollardan insanların web sitenize link vermesini bekleyebilirsiniz. Aşağıdaki yazıda zaten içeriğin yazılma aşamasında dikkat edilmesi gerekenleri anlatmıştım. Bu yazıda içerik yazıldıktan sonraki süreç için birkaç tavsiye vereceğim.
HİÇBİR YAZIM İLK SIRADA ÇIKMIYOR SORUNU
Backlink konusunda doğal ilerlemenizi tavsiye etmiştim. Özellikle de sizin içeriğinizle çok benzer içeriklerden ve değerli sitelerden alacağınız birkaç link içeriğinizi sıralamada gerçekten etkileyecektir. Bunun yanında bir de yükselmesini istediğiniz içeriğin başlığını ve linkini ilgilenen insanlara gönderip web sitenizin içerik sayfalarındaki popüler yayınlara da eklerseniz içeriğinizin yazım sürecinden sonraki süreçte yükselmesini sağlayabilirsiniz.
Yukarıdaki linkini vermiş olduğum yazıda zaten hikayemi anlatmıştım ancak bilmelisiniz ki web sitelerini üst sıralara taşımak kolay olsa herkes oturup bu işi yapardı. Pes etmeden bir plan ve programla ilerleyip yılmadan çalışan kişiler en sonunda emeklerinin karşılığını alıyor. Web sitenizin açılması üzerinden altı ay geçtiğini düşünelim. Search Console üzerinde de günlük 1 tıklanmanız ya var ya yok. Eğer bu aşamada bırakırsanız bir daha dönmeniz zor olacaktır. Eğer bırakmayıp doğru anahtar kelimelerle yükselmeye çalışırsanız tıklanmalarınız sonunda istediğiniz seviyeye ulaşacaktır.
Web Sitesi İçin Anahtar Kelime Bulma
Web sitenizi yukarılara taşıyamamanızın en genel sebebi seçtiğiniz anahtar kelimelerdir. Zaten binlerce içerik girilmiş genel konularda yazılar yazıp üst sıralara çıkmayı beklemeniz biraz absürt olacaktır. Web sitenizi bir hobi olarak görmektense iş olarak görmeye başladığınız an yükselmeye adım attığınız ilk andır. Günlük 5 tıklanmanız da olsa bu büyük bir adımdır. Başka web sitelerinin birkaç ayda yükselip binlerce tıklanmaya ulaşma hikayelerini dinlemenize bile gerek yok. Günde 5 ila 10 arası içerik girip web sitenize çocuğunuz gibi bakarsanız sizin de başarabileceğiniz türden başarılar.
Ancak herkesin vakti günlük onlarca içerik girebilecek kadar çok değil. İçerik satan kişilerden dilediğiniz kelimede içerik alarak ilerleyebilirsiniz. Ancak bu içerikler sizin web sitenizden önce ya da sonra başka web sitelerinde yayınlanabilir. Bu da içeriğinizin kopya olarak değerlendirilmesine yol açabilir. Böyle bir durumla karşılaşmasanız bile günde aynı konuda onlarca içerik yazan birisine 11. içeriği yazdırmanız ne kadar doğru bilemiyorum. Sonuçta insanların da bir kelime hanesi var.
Günde bir içerik yazıp iki günde bir paylaşmanız süre bakımından rahatlamanızı sağlayacaktır. Yayınları zamanlamanız ve düzenli paylaşmanız hem web siteniz hem de zamanınız için en uygun olanı olacaktır. Belki çalışıyorsunuz belki de okuyorsunuz. Günde bir saat içerik girmeye ayırmanız ve bu içerikleri bir düzene sokmanız yükselmenizin en önemli başlangıcıdır.
İçerikleri düzenli girmek çok önemli ancak nasıl yazdığınız da bu kadar önemli. İşin en önemli kısmı da burasıdır diyebilirim. Canınız oyun oynamak ya da başka bir şey yapmak istiyor olabilir. O anda web sitenize yazı girmeniz de gerekiyorsa isteksiz ve aceleci bir yazı girmektense oyununuzu oynayıp ya da dinlenip her ne yapmak istiyorsanız onu yapıp yazma işine öyle başlamalısınız. Bugün den web sitem boş kalmasın diye içerik girmek gerçekten çok saçma olacaktır. Hiçbir işe yaramayan içeriklerle web sitenizi doldurmanız bir anlam ifade etmeyecektir. Yazdığınız içerikler dışardan bakıldığında kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayan içerikler olmalıdır. Haber siteleri gibi yazının yüzde yüzünü acaba ne oldu acaba ne olacak gibi geçirmeniz hiçbir işe yaramayacaktır. Birkaç satırda anlatılabilecek bir şeyi binlerce kelimeye dökmeniz sizce de mantıklı mı?
İçerikleriniz yazarken motive olmuş bir şekilde bilgisayarınızın ya da içerik yazacağınız cihazın başına oturup ufak bir ilerleme planından sonra sıkılmadan ve iyi bir zaman ayırarak bir içerik yazmalısınız. En özgün içerikler ellerinizle yazdığınız iyi vakit ayırdığınız içeriklerdir. Web sitenize çocuğunuz gibi bakmalısınız derken bunu kastediyordum.
İçeriğinizi oluşturduktan sonra of bide bunu şimdi web sitesine aktarmak lazım ya da bide resimleri yükleyeceğiz ya gibi yakınışlar yaparak içeriklerinizi giriyorsanız sadece kendinize işkence ediyorsunuz. Web siteniz yükseldiğinde ya da Adsense onayı gibi güzel bir olay olduğunda keşke içeriklerimi daha kaliteli yazıp yükselseydim gibi yakınışlarda bulunacaksınız. Bu yüzden bir yazı yazarken üşenmeden konunun her ayrıntısını bildiğiniz ya da araştırarak öğrendiğiniz şekliyle anlatın.
Kayda değer bir kelime sayısına sahip kaliteli bir içeriğiniz ilk sıralardan alt sıralara indiyse ya da üst sıralara bir aralar çıkıp tekrar düştüyse suçu kullanıcı deneyiminde aramalısınız. Binlerce kelimelik kaliteli bir içerikte de birçok başlık olabilir. Birçok başlık olmasa bile diğer başlığa gitmek kelime sayısı yüzünden zor olabilir. Kullanıcılar sitenize girdiğinde bilgiyi alamazsa ya da karmaşık gelirse hemen çıkabilir. Kullanıcının hemen çıkması da içeriğinizin Google’a ya da bir başka arama motoruna karşı gücünün düşük olması demektir. Web sitenize giren birisi ilk paragrafta içeriğinizin genelini anlamalı. Kullanıcının dikkatini çekmek için kullanabileceğiniz en önemli kozunuz içeriğinizin ilk paragrafıdır. Bunu anlamak için bir haber sitesine girdiğinizde direk en aşağılara indiğinizi aklınıza getirebilirsiniz.
Kaliteli bir içerik baştan sona okunmayı hak edecektir. İçeriğinizin başlarında kullanıcıların içeriğinizde rahat hareket edebilmesini sağlamak için başlıkları verip tıklandığında başlığa götürebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken yazınızın html kodlarında başlıklara id değerleri verip yazı başında vereceğiniz başlıkları a etiketlerine alıp href kısımlarına #id şeklinde yazmanız yeterli olacaktır.
Ana Sayfamı Üst Sıralara Nasıl Taşıyabilirim?
Ana sayfanızı üst sıralara taşımak için yapacağınız çalışmalar alan adınızı almadan önce başlamaktadır. Örneğin ben web sitemin amacını anlatan bir isim olarak kümeler kuramının kurucularından birisi olan zfc kısaltmalı bir matematikçinin ismi anlamında zfc akademi olarak web sitemi isimlendirmiştim. Aynı adın içerisinde akademi olmayan sadece zfc … şeklinde ismi olan bir web sitesi birkaç ay sıralamada üstümde kaldı. Haritada yeri işaretli olduğu için baya bekletti ancak yine de üst sıralara geçmeyi başardım.
İlk olarak web sitenizin alan adı ve ismini seçerken Google’da arama yapmalısınız. Örneğin zfc akademi ismiyle alakalı marka tescilli ya da tescilsiz web siteleri var mı? Bu web sitelerinin önüne geçebilir miyim? Gibi kendinize birçok soru sormalısınız. Çok otoriter bir web sitesinin ismine benzer bir web site isminiz varsa sıralamada çıkmanız çok zor olacaktır.
İlk alan adımın isminden örnek vermek gerekirse mathsproof isimli bir alan adım vardır. Maths => Matematik Proof => ispat İngilizceleri bu kadar kuvvetli anlamlara gelen bir alan adı seçtiğimden ana sayfam ilk sıralarda hiç çıkmadı. Matematiksel ispat anlamına gelen bir web sitesi adının ilk sıralarda çıkması da zaten çok zor. Eğer ana sayfanız indexlenmiyorsa aşağıdaki yazımı okuyabilirsiniz.
ANA SAYFAM İNDEXLENMİYOR SORUNU
Yaptığım bir başka hatadan da bahsetmem gerekirse ana sayfamın meta description ve title etiketlerini doldururken büyük bir hata yapmıştım. Web sitemin ismi zfc akademi olmasına rağmen ben description ve title etiketini zfcakademi şeklinde birleşik doldurmuştum. Sonradan birleşik kısımları ayırıp kaydettiğimde ilk sıralara yükseldim. Bu hataya düşmemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Meta etiketlerini doldururken çok dikkatli olmalısınız.
Tüm bunların yanında birçok sebepten ana sayfanız indexlenmeyebilir. Daha ayrıntılı bilgi için yukarıda vermiş olduğum linki incelemenizi tavsiye ederim. Ana sayfanızın ilk sıralarda çıkması bir blog sitesiyseniz önemli olmayabilir ancak yine de insanların aklında web sitenizin ismi kalmışsa bu çok önemli bir değerlendirme olacaktır.
Ana sayfalarda genellikle h1 etiketi kullanımı yapılamıyor. Bir başlık etiketini gizlemekte arama motorları için bir şey ifade etmeyeceğinden denemenizi tavsiye etmem. Logo ya da bir kelimeye h1 başlığı eklemektense sadece ana sayfanıza gözükecek bir h1 etiketini kullanmanız en doğrusu olacaktır. Bir içerikteki h1 başlığı ne kadar önemliyse ana sayfanızdaki h1 başlığı da o kadar önemlidir.
Bu kadar yöntemden bahsettik ancak bunların hepsinin çıktığı kapı yine düzenli ve doğal ilerlemektir. Sabrederek doğal bir şekilde ilerlerseniz bir ay yazılarınız ilk sıraya çıkmaz, ikinci ay çıkmaz ancak üçüncü ayda içerikleriniz ilk sıralara tırmanır. Yazdığınız her kaliteli yazının ilk sıralara alınması gerekmez. Her yazım ilk sırada çıkacak mantığı ile yazı yazmak yerine bunu okuyan istediğini alacak mantığıyla yazmanız gerekiyor.
Google ilk sıralara çıkardığı yazıların belirli bölümlerini kendi bulup meta description yerine kullanıyor. Çoğu kez görmüşsünüzdür. Bu tür öne çıkmış bir içerikte Google’ın yazı içerisinden seçip snippeta koyduğu kısmı incelerseniz yazılarınızın ne kadar detaylı incelendiğini anlayabilirsiniz. İlk sıralara yerleşmiş içeriklerin çoğunun önemli kısımları seçerek aramalarda gösteriliyor. Aynen vikipedia da olduğu gibi. Yazılarınız bu kadar detaylı incelendiğinden doğal ilerlemek kafanızın rahat olmasını sağlayacaktır.
Bir yılda günlük hitiniz 30 olur diğer yılda 100 sonraki yılda 1000 ancak hitiniz 30 olduğunda da kaliteli 1000 olduğunda da kaliteli içerikler yazmanız ve yolunuza devam etmenizle mümkün. Ne kadar ısrarcı bir şekilde ilerlerseniz o kadar büyüyeceksiniz. Yeter ki kimin ne dediğine bakmadan ilerleyin.