Web sitemde yaklaşık 20 yazım varken Blogger’a geçme kararı almıştım. 20 Yazının resimlerini aktarmak dışında çok kolay bir geçiş süreci yaşadım. Bu yazıda WordPress’ten Blogger’a nasıl geçebileceğinizi en ince ayrıntısına kadar teker teker anlatacağım. WordPress’ten Blogger’a geçme aşamasında kaç tane yazınızın olduğu fazladan vakit gerektirmesi dışında hiç sorun değil.
Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta alan adı ve platform değişikliği ile platform değişikliğini ayırmaktır. Eğer alan adınızı da değiştirecekseniz yapmanız gerekenler değişiklik gösterecektir. Bu yazıda sadece platform değişikliği anlatılacaktır.
WordPress’ten Blogger’a Geçme Alan Adı (Domain) Nasıl Aktarılır?
Yazılarınızı aktardıktan sonra linkleri değiştirmeniz sorun olabileceğinden öncelikle alan adınızı aktarmanız gereklidir.
İşin en kolay kısmı da bu kısımdır. Bu yazıyı yazarken bana ait olan mathsproof adresinden zfcakademi adresine geçmiştim. Hem alan adı değişikliği hem de platform değişikliği yaparken ne kadar zorlansam da sonuç olarak bu süreci kolay bir şekilde atlattım. Sadece platform değişikliği yapacaksanız hiç SEO kaybetmeden bu değişikliği yapabilirsiniz.
Konumuza dönecek olursak yukarıdaki resimde anlatıldığı gibi yönlendirmeleri yapmak bazen yetmeyebilir. Eğer yönlendirmeyi yapamadıysanız Blogger Alt Alan Adı (Subdomain) Bağlama yazısındaki adımları normal alan adları için de geçerlidir. Yazıda geçen A kayıtlarını ekledikten sonra hiçbir sorununuz kalmayacaktır. Yönlendirmeleri yapamazsanız alan adı sağlayıcınızı arayabilirsiniz. Daha hızlı ve kolay olur.
Son aşamaya kadar web sitenizdeki hiçbir içeriği silmemelisiniz. Bir sonraki aşamada içerik aktarımı daha sonraki aşamada da gerekli yönlendirmeler anlatılacaktır.
WordPress’ten Blogger’a Geçme Yazıları Aktarma
Bu kısımda gerçekten zorlanacaksınız. Resimler ne yazık ki dışa aktarım sonucunda indirilemiyor. Birçok WordPress backup eklentisi mevcut. Ancak bu eklentiler WordPress ve Blogger arası düzgün çalışan eklentiler değiller.
Yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi resimler direk yüklenme bölümünden yedeklenmiş. Yani hiçbir indirme söz konusu değil. Bu aşamada yazılarınız hızlı bir şekilde aktarmak için aktaracağınız yazının HTML kısmını seçin ve kopyalayın.
Yazılarınızı açtığınızda klasik editör kullanıyorsanız yukarıdaki gibi bir ekranla karşılaşacaksınız. Metin editörünün sağ üstünde bulunan görsel ve metin kısımlarından metin kısmına tıklayın.
Karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacaktır. Bu kısım yazının HTML kısmıdır. Aktarımı yapmak için bu kısmı tamamen kopyalayın.
Blogger’a geçip yeni yayın dedikten sonra kopyaladığınız HTML kodlarını HTML görünümüne geçip yapıştırın.
Daha sonra oluşturma görünümüne geçin ve eski yazınızda bulunan resimleri masaüstünüze sürükle bırak yaparak tekrar yükleyin. Önizleme yaparak da bir sorun var mı görebilirsiniz.
Bu şekilde tüm yazıları aktardıktan sonra işimiz çok kolaylaşıyor. Ancak bin gibi çok bir sayıda yazınız varsa bu şekilde yapmak sizi çok yıpratabilir. Ben yedekledikten sonra dosyayı direk Blogger’a aktarmayı denedim ancak sonuç alamadım. Siz birçok eklentiden farklı yedekler alarak ayarlar bölümünden içe aktarmayı deneyin. Eğer olmazsa ne yazık ki bu şekilde teker teker aktarmanız gerekecek.
Bir şekilde aktarım yapsanız bile görsellerle alakalı sorun yaşayacağınızdan görselleri elinizle yüklemeniz gerekecektir. Aksi takdirde hosting süreniz bitince resimleriniz de yok olacaktır. Siz yine de sitenizin tam bir yedeğini alın ki bir sorunla karşılaşırsanız bilgisayarınıza WordPress kurup yedekten dosya alabilesiniz.
WordPress’ten Blogger’a Geçme Yönlendirmeler
Her şeyi tamamladıktan sonra yönlendirmeler yapmanız gerekiyor. Google sizin siteadresi.com/içerik/basligi gibi bir içerik adresinizi indexledi. Şuanki içerik adresleriniz Google’da indexlenen içerik adresleri ile aynı değil.
WordPress: siteadresi.com/içerik/basligi
Blogger: www.siteadresi.com/2021/03/icerik/basligi.html
Bu şekilde Google’da indexlenen yazılarınıza tıklayanların içeriklerinize gelmesi mümkün değil. Ayarlar bölümüne tıkladıktan sonra hatalar ve yönlendirmeler bölümünden özel yönlendirmeleri bulun.
Şimdi yapmanız gereken en son şey özel yönlendirmelere tıkladıktan sonra eski WordPress içerik linkinizden yeni Blogger içerik linkinize özel yönlendirme yapmak.
Tüm içeriklerinizin linkini teker teker yönlendirdikten sonra eski linklerinizi arama çubuğuna yapıştırıp teker teker hangi sayfanın açıldığını inceleyin. Hiçbir sorun yoksa eski yazılarınızı silerek ya da taslağa döndürerek işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
Bu kalıcı yönlendirmeleri yaptıktan sonra artık başka bir yönlendirme yapmanıza gerek kalmayacak. Artık WordPress’ten Blogger’a geçmiş oldunuz. Blogger ile Yükselmek Mümkün Mü? Yazımı inceleyebilirsiniz.
Zamanında bende internette söylenenlere aldanmayıp, wp den bloggera geçtim. boşa yıllarca host parası ödemişiz bunu anladım.
Kesinlikle katılıyorum. Google hangi altyapıyı kullandığınızı zaten önemsemiyor önemli olan ne yazdığınız.