Yeni açılan site ne zaman indexlenir sorusunun cevabı bir hafta ile bir ay arasındadır. Bir web sitesinin Search Console kaydını yaptıktan sonra Google’ın bu web sitesini indexlemesi bir veya iki hafta sürer. Tabi web sitenizde bir sorun yoksa bu durum geçerlidir. Genellikle ilk indexlenen sayfanız ana sayfanız olur. Daha sonra yazılarınız yavaş yavaş Google tarafından indexlenmeye başlar.
Eğer web siteniz bir aydan daha uzun bir süre indexlenmediyse bir sorun var demektir. Bu sorunu çözmek için aşağıda bulunan başlığı incelemeniz yeterlidir. Bu başlığın kapsadığı maddelerin hepsini doğu bir şekilde yaptıktan birkaç hafta sonra web siteniz indexlenmeye başlayacaktır.
YENİ AÇILAN SİTE NE ZAMAN İNDEXLENİR – TÜM ADIMLAR
1- Google Search Console kaydı yaptıktan sonra site haritanızı gönderdiğinize emin olun.
2- Search console ekranının sol tarafında bulunan menüden kapsam raporunu açın.
Ardından hariç bırakıldı kısmına tıklayın ve yukarıdaki fotoğrafta görünen ekranla karşılaştıktan sonra robots.txt tarafından engellendi bölümüne tıkladıktan sonra içeriklerinizin URL’sinin bu listede olup olmadığına bakın. Eğer içerik linkleriniz bu listedeyse robots.txt dosyanız ile ilgili büyük bir sorun vardır. Hemen dosyanızı nasıl düzenleyeceğinizi araştırın ve düzenleyin.
Bu kapsam raporunda bulunan dizine eklenmiş değil yazılarına tıklayın ve tüm içerik URL’lerinize aşağıdaki resimde olduğu gibi URL’yi incele diyin.
Daha sonra karşınızda aşağıda bulunan ekran gibi bir ekran çıkacaktır. Bu ekranda ilk olarak CANLI URL’Yİ TEST ET butonuna tıklayın. Birkaç dakika sonra ekranın geneli yeşil olacaktır. Daha sonra dizine eklenmesini iste butonuna tıklayın ve Google’a bu URL’yi gönderin.
Bu işlemi sık sık tekrar etmeniz spam olarakalgılanabilir. Bu sebeple bir URL’yi en fazla bir kere göndermeniz siteniz açısından iyi olacaktır. Tabi bu aşamaları dizine eklenen URL’lere uygulamanız sorun olabilir. Bu bölüm sık kullanılması gereken bir bölüm değildir. Birkaç içerik linkiniz bu bölüme düşmüşse bu aşamaları uygulamanız sonuç verecektir. Ancak onlarca veya yüzlerce linkiniz bu bölümlere düşmüşse sorununuz biraz daha büyük olabilir.
Yukarıdaki resimde bulunan bölümde sizde ekran kırmızıysa bir sorununuz var demektir. Genel olarak sorunun ne ile alakalı olduğunu kırmızı bölümü okuyarak öğrenebilirsiniz. Bu aşamadan sonra yapmanız gereken tek şey o sorunu çözmektir.
3- Robots.txt dosyanıza site haritanızıyazın. Aşağıdaki yazıyı Robots.txt dosyanıza direk ekleyebilirsiniz. Genel olarak site haritanızı Robots.txt dosyasına eklememeniz çok büyük bir sorun olmayacaktır ancak eklemeniz indexlenme konusunda size avantaj sağlayacaktır.
Sitemap: https://www.zfcakademi.com/sitemap.xml
4- Yeni açılan site ne zaman indexlenir sorusunun en basit cevaplarından birisi de noindex ve nofollow etiketleridir. İndexlenmeyen yazılarınızdan birisine tıklayın. Ardından sağ tık > sayfanın kaynağını görüntüleadımlarını izleyin. CTRL + F tuş kombinasyonlarını kullanarak sayfada nofollow ve noindex yazısı arayın. Nofollow a etiketlerinde görülebilen bir rel özelliğidir. Onun dışında sayfada nofollow veya noindex etiketi görüyorsanız bu sorunu hemen düzeltmeniz gerekir.
5- Düzenli içerik girmeniz gerekir. Eğer düzenli içerik girmiyorsanız Google sizin web sitenizi arama sonuçlarına çıkarmayabilir. Bir web sitesinin en önemli özelliği içerik girilme düzenidir. Yukarıdaki adımların herhangi birisi yüzünden siteniz indexlenmeyebilir. Ancak düzenli içerik girmediğinizde web siteniz Google tarafından bir süreden sonra incelenmemeye başlayacaktır. Az içerik dahi girseniz düzenli girin.
Eğer düzenli içerik giriyorsanız ve hala indexlenmiyorsa içerik yoğunluğunuzu arttırmanız index hızınızı arttıracaktır. İndex sorunu genellikle yeni web sitelerinde olduğundan en zor kısmı ilk zamanlardır. Bu zamanları atlatabilmek için çok sık ve düzenli içerik girmeniz gerekebilir. Günde bir veya iki içerik girmek siteniz için çok büyük avantajlar sağlayacaktır.
6- Orijinal içerikler Girin. Girdiğiniz bir içeriğin orijinal olduğuna emin olmanız gerekir. Bir yerlerden kopyalayarak girdiğiniz içerikler size hiçbir fayda sağlamayacak aksine sitenize zarar verecektir. Google elinde bulunan içerikler ile sizin yazdığınız içerik arasında bir karşılaştırma yaptığında içeriğinizin orijinal olduğunu görmezse geç indexleyebilir veya sizin sitenizi kopya içerik yüzünden kara listeye alabilir. Bu sebeple girdiğiniz içeriklerin orijinal olduğuna emin olmalısınız.
7- Daha önce girilmemiş veya güncel içerikler girmeniz web sitenizin hızlı index almasını sağlayacaktır. İnternette daha önce yazılmamış bir yazı fikri bulursanız Google daha önce böyle bir içeriğin yazılmaması sebebiyle içeriğinizi hızlı bir şekilde indexleyecektir. İnternette hakkında bol bol yazı yazılmış içerikleri siz de yazdığınızda zaten yeterince içerik olduğundan Google indexlemek istemeyecektir.
Eğer bir indexlenmeme sorununuz varsa SEO çalışması adı altında yaptığınız çalışmaları bir gözden geçirmeniz gerekir. Kendisini SEO uzmanı olarak tanıtan bazı kişilerin size önerdiği bazı organik olmayan yollar sitenizin işini bitirebilir. Hiçbir organik olmayan yol size sonuç vermez. Her şeyi doğru ve sakin bir şekilde yavaş yavaş yaptığınızda bir gün sonuç alacaksınız. SEO adı altında yaptığınız çalışmalara çok dikkat etmeniz gerekir. Google bu çalışmaların hepsini inceliyor ve organik olmayan çalışmalar için sitenize cazalar verebiliyor. Eğer web sitenizdeki içerikler indexlenmiyorsa düzenli içerik girmeye devam etmeniz indexlenmeniz için yeterli olacaktır.