Yazılım dünyasına adım atmak için seçeceğiniz sektöre göre bir bilgisayarınızın olması gerekiyor. Sanılanın aksine yazılımcı olmak için çok güçlü bilgisayarlara sahip olmanız gerekmiyor. Çok ağır grafikler oluşturacak bir dil ile uğraşmayacaksanız i3 işlemcili bir bilgisayar işinizi görecektir.
Benim bilgisayarım i3 ancak hala çok kasıyor ya da geç açılıyor diyebilirsiniz. Bu tür sorunlar genelde yanlış editör seçiminden kaynaklanıyor. Yazılım dünyasına adım attığınızda kod yazacağınız bir aracı program tercih etmelisiniz. Bu editörler her şeyi elinizle yazıp ezberlemenize engel olan ve kod yazmanızı hızlandırıp kolaylaştıran aracı programlardır. Bu yazı boyunca en kötü bilgisayarda bile nasıl kod yazılabileceğini inceleyeceğiz.
Hangi Kod Editörünü Tercih Etmeliyim?
Öncelikle bilgisayarınızın hangi editöre nasıl tepki verdiğini ölçmelisiniz. Ancak bazı editörler diğerlerine göre daha hafifken bazı editörler gereğinden fazla ağır olabiliyor. Genel olarak Visual Studio Code editörü tercih ediliyor. Bu editörün tercih edilme sebebi özelliklerinden çok hızıdır. Bu editörün daha gelişmiş bir versiyonu olan Visual Studio daha çok özelliğe sahip olmasına rağmen daha ağır bir editör.
Editör seçimini yaparken çok dikkatli olmalısınız. Bir editöre alıştığınızda başka bir editöre geçmek sizi epey zorlayacaktır. Aşağıda bazı kod editörlerinin listesini verdim. Editör seçimini kaynağınıza göre yapmanız ne kadar doğru olsa da editörlerin birbirinden çokta bir farkı yoktur.
- Visual Studio Code
- Visual Studio
- Brackets (Şu anda kullanımdan kaldırılmıştır.)
- Atom
- Notepad++
- Sublime Text
Yukarıdaki editörlere benzer onlarca editör bulabilirsiniz. Ancak en çok tercih edilen ve stabil çalışan editörleri tercih etmeniz öğrenme ve kodlama sürecinizi hızlandıracaktır. Ben Visual Studio Code editörünü tercih ediyorum ve size de öneriyorum. Aslında başlangıç seviyesinde not defterini bile editör olarak kullanabilirsiniz.
Microsoft gibi sektörün devlerinin geliştirmiş olduğu editörlerin de sürekli güncel kalması ve devamlılığının sağlanması gibi tercih sebepleri olacaktır. Bir kodu not defterinde de yazsanız çok gelişmiş bir editörde de yazsanız kod çalışacaktır. Ancak not defterinde yazarken <div class=”class”></div> şeklinde tüm kodu elinizle yazmak zorundasınız. Gelişmiş editörlerde ise .class yazıp tab tuşuna bastığınız anda yukarıda tek tek elimizle yazdığımız kodu kısa yoldan yazmış olursunuz. Editörünüzü bu sebeple dikkatli seçmelisiniz.
Yazılıma Yeni Başlayacaklar için Tavsiyeler
Eğer yazılım sektörüne girmeyi planlıyorsanız eğitmeninizi çok dikkatli seçmelisiniz. Derslerini üniversite ya da lisenizde alsanız da Udemy gibi platformlardan eğitim almanız yararınıza olacaktır. Sanılanın aksine Udemy gibi bir platformdan yazılım öğrenmek daha kolay ve teşvik edicidir. Peki neden özel dersleri ya da kitapları seçmek yerine bu tür platformları tercih etmeliyiz?
- Ufak da olsa bir ücret ödediğiniz için bitirmek isteyeceksiniz.
- İstediğiniz zaman çalışıp istemediğiniz zaman dinlenebilirsiniz.
- Sorularınızı kaç yıl sonra olursa olsun sorabilirsiniz. Kursu alan diğer kişiler ya da eğitmen mutlaka yardımcı olacaktır.
- İstediğiniz gibi geri sarıp dinleyebilir veya yıllar sonra içeriği tekrar inceleyebilirsiniz.
- Seçtiğiniz eğitmene göre kurslar sürekli güncel kalır.
Bu maddelere ek onlarca madde sayılabilir. Ancak bunların yanında en önemli sebep isteyerek yapmanızdır. İsteyerek başladığınız bir kurs devamlılığı sağlamanıza yardımcı olacaktır. Eğer gerçekten öğrenmek istiyorsanız ister zengin olun ister fakir fırsatlarınız eşit olacaktır. Sadece düşük seviyede de olsa bir bilgisayarınızın olması yeterlidir. Kimse her şeyi bilerek başlamıyor. Sıfırdan sizin başladığınız ya da başlayacağınız yerden başlayıp peşini bırakmadan devamlılığını sağlayarak ilerliyor.
Özellikle internet sektöründe para kazanmak pek kolay değildir. Dışardan bakınca karşınızdaki kişi çok kolay para kazanıyormuş gibi görünebilir. Ancak karşınızdaki kişinin birkaç yıl hiçbir karşılık almadan işin peşini bırakmayarak çabaladığına emin olabilirsiniz. Bu sebeple ilk birkaç yıl hiçbir beklentinizin olmaması öğreniminizin devamlılığı açısından önemlidir.
Bir başka değinmek istediğim konu kütüphanelerdir. Siz yazılımı öğrenirken karşınıza iki seçenek çıkacak. Hazır kodlarla ilerlemek ve her şeyin saf halini öğrenmek. Birkaç harf kısa kod yazmak için binlerce satır kodu projenize dahil etmeniz gerekecek. Ayrıca kullandığınız kütüphaneye ömrünüz boyunca bağlı kalacaksınız. Bir kodu saf hali ile yazamadığınız sürece siz o dili öğrenmiş sayılmazsınız. Kütüphaneler ile yapabilecekleriniz sandığınızın aksine sınırlıdır. İşiniz mutlaka o dilin yalın haline düşecektir. Ayrıca kütüphane kullanımına alıştıktan sonra ömrünüz boyunca o kütüphane ile devam ediyorsunuz.
Yazılım sektöründe ilerledikçe önünüze çeşitli kütüphaneler çıkacaktır. Ancak bu kütüphaneler sizi kendine bağımlı yapacaktır. Gerçek bir dil öğrenmek yerine belki de birkaç yıl sonra kullanılmamaya başlayacak bir şeyi öğrenmiş olacaksınız. Hatta kütüphaneler ile yazılabilecek her şeyin o dilin saf hali ile de yazılabileceğini kanıtlamak için vanilla js gibi kütüphaneler ortaya çıkmıştır. Aşağıdaki fotoğraflarda gördüğünüz gibi boş bir dosya indiriyorsunuz kütüphane olarak. Sitedeki örnek kod parçası da o dilin saf hali ve kütüphane ile yazılmış iki kodun arasında hiçbir fark olmadığını gösteriyor.
Yazılım Öğrenmek için Gerekenler – Platformlar
Yazılım öğrenirken birçok zorluk ve çıkmazla karşılaşacaksınız. Karşılaştığınız sorunları arama motorlarında aratırken Türkçe arama yaparsanız bir cümlelik çözümün yüzlerce kelime boş cevabına ulaşabilirsiniz. Eğer sorununuzu Google Çeviri ile İngilizceye çevirip aratırsanız hızlı ve doğru sonuçlara ulaşırsınız. Yazılım dünyasına ayak bastığınızda aşağıdaki iki platform ile sürekli karşılaşacaksınız.
- GitHub
- Stack Overflow
Bu iki platform da birbirinden yararlı platformlardır. GitHub üzerinde yaptığınız projeleri yayınlayarak bir işi yapıp yapamayacağınızı bir link ile işverene kanıtlayabilirsiniz. Stack Overflow ise kod yazarken karşılaştığınız hataların çözümlerini kısa sürede ve doğru olarak bulabileceğiniz en iyi platformdur. Platformda yükselmek için birilerine yardım etmeniz gerekiyor. Sadece yazılım konusunda karşılaştığınız sorunları yazabilirsiniz. Ne zaman yazarsanız yazın mutlaka birileri yardımcı olacaktır.
Bunlara ek olarak karşılaştığınız sorunları arattığınızda karşınıza çıkacak olan site genel olarak Stack Overflow’dur. İngilizce yazma mecburiyeti dışında mükemmel bir araç. Google Çeviri sorunlarınızı açıklamanızda bazen yeterli olamayabiliyor. Her şeyi detaylı ve örnekli paylaşmanız gerekiyor.
Bu iki platforma da hemen üye olup yükselmeye çalışmanızı tavsiye ederim. Muhtemelen yapabileceğiniz en iyi seçimlerden birisi olacaktır. Aşağıdaki yazılarım da size yardımcı olacaktır.
Sıfırdan Yazılım Ne Kadar Sürede Öğrenilir?
Javascript Öğrenmek Zor mu?
Sıfırdan Yazılım Ne Kadar Sürede Öğrenilir?
Yazılımdan Para Kazanmak – Nasıl Kazanırım?
Sonuç
Sonuç olarak düşük seviyede bir laptop sizi uzun vadede idare edecektir. Laptop dışında iyi bir eğitmenin kaliteli bir kursunu almalısınız. Bunlar dışında maddi olarak almanız gereken hiçbir şey yok. İşin tamamı size kalıyor. Bir şeyi almak konusunda başkalarıyla eşit olmayabilirsiniz. Ancak bir şeyi öğrenme konusunda eşitsiniz. Kimse emek vermeden bir şeyler başaramaz. Yolunuzu unutmadan az ama düzenli çalışarak istediğiniz noktaya gelebilirsiniz. Birkaç ay çalışmazsanız artık yeniden başlayamazsınız. Bu sebeple öğrenmeyi hayatınızın bir parçası haline getirmelisiniz.