Yazılım öğrenmek zannedildiği kadar zor bir süreç değildir. Elbette uzun bir zaman alabilir ancak bu zaman sadece ilk diliniz için geçerlidir. İlk dilinizi öğrenip programlamaya adım attıktan sonra başka bir dil öğrenmeniz birkaç ay alacaktır. Yazılım öğrenmeye nereden başlamalıyım? Sorusunun ilk cevabı platform seçimidir. Mobil uygulama, masaüstü uygulama, web sitesi, botlar vb. hangi alanda yazılım geliştirmek istediğinizi seçerek başlamalısınız. Ben yazılım sektörüne web alanında adım atmıştım. Sonuçta internetteki tüm web sitelerinin yazılım desteğine ihtiyacı oluyor. Web alanında öğrendiğiniz html, css ve javascript tüm web sitelerinde değişiklik yapmanıza ve sıfırdan hoş tasarımlar kodlamanıza olanak sağlıyor. Herhangi bir web sitesine girdiğinizde gördüğünüz tasarım, animasyon ve işlevlerin neredeyse tamamı html, css ve javascript kullanılarak yapılıyor.
Yazılım öğrenmeye web alanında başlarsanız diğer alanlara geçişiniz kolay olacaktır. Web alanında ilerlerken öğrendiğiniz javascript bilgisi ile mobil uygulama da kodlayabilirsiniz. Dolayısıyla yazılım öğrenmeye platformunuzu seçerek başlamalısınız. Ardından o platformda uygulama geliştirmek için bir kurs seçmelisiniz. Yazı boyunca web yazılım alanından ilerleyeceğim. Ancak adımların hepsi tüm platformlar için geçerlidir.
- Hangi Platform için Yazılım Öğrenmeliyim?
- Hangi Dilden Başlamalıyım?
- Javascript Değişken Tanımlama
- c# Değişken Tanımlamak
- Yazılım Öğrenmek Zor Mudur?
- Hangi Yaşta Yazılım Öğrenmeliyim?
- Yazılımdan Ne Zaman Gelir Elde Edebilirim?
- Sonuç
Hangi Platform için Yazılım Öğrenmeliyim?
Bu tamamen sizin seçiminize kalmış bir durum. Bir oyun yapıp oyunun poülerliği gidene kadar kazanç sağlayabilir ya da web alanına girip kendi web sitenizi büyütürken web yazılım işlerini yapabilirsiniz. Web site gelirlerinin daha kalıcı olduğunu belirtmekte fayda var. Benim size şahsi tavsiyem web sektöründen ilerlemenizdir. Hiç yazılım bilginiz olmasa bile WordPress siteleri kurup kolaylıkla müşteri elde edebilirsiniz. Bir işletmenin mobil ya da masaüstü uygulamasına ihtiyacı olmayabilir ancak bir web sitesine ihtiyacı mutlaka olacaktır.
Web alanına girdiğinizde kendinizi sadece web siteleri ile sınırlamanız da gerekmiyor. Chrome eklentileri, botlar vb. birçok uygulama da yapabilirsiniz. Web sitesi olan herkesin bir web yazılımcıya mutlaka işi düşecektir. Bir tasarım değişikliği, ekleme, çıkarma, güncelleme gibi birçok iş teklifi alacaksınız.
Web alanında ilerlerken öğrendiğiniz c# veya başka bir dili biraz daha ilerleterek mobil uygulama ya da masaüstü uygulama geliştirebilirsiniz. Xamarin ile c# bilginizi kullanarak hem android hem de ios uygulama geliştirebilirsiniz. Sonuç olarak web alanından başlamak çok iyi bir tercihtir. Özellikle javascript öğrendikten sonra başka bir platforma yönelmeniz çok kolaylaşacaktır. Sonuç olarak web alanından ilerleyip başka platformları da kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Hangi Dilden Başlamalıyım?
Programlama dili olarak ilk öğrendiğiniz dil çok önemlidir. Öğrenim sürecinizin kısa olması için doğru dilden başlamalısınız. Tabii ki istediğiniz bir dili hiç bilginiz yokken öğrenmek isteyebilirsiniz ancak daha önce yazılım konusunda bir bilginiz yoksa süreç çok uzayabilir. Küçük bir örneği aşağıda inceleyelim.
Javascript Değişken Tanımlama
var isim = 'zfc'
var sayi = 40
var degisken = true;
c# Değişken Tanımlamak
string isim = "zfc";
int sayi = 40;
bool degisken = true;
Yukarıda javascript ve c# değişken tanımlamalarını görüyoruz. Değişken sonradan çağırıp kullanabileceğiniz kısa süreli veri saklama işine yarıyor. Javascript ile kod yazarken değişken bir yazı da olsa numara da olsa let, var, const şeklinde 3 farklı biçimde tanımlayabilirsiniz. Bu çeşitler de değişkene nerelerden ulaşabileceğinizi belirtiyor. Ancak c# ile kod yazarken değişkenin türünü belirtmek zorundasınız. Ayrıca her kod bitimine noktalı virgül eklemek zorundasınız. Bu açıdan bakıldığında javascript ile başlamak gayet güzel bir tercihtir.
Javascript kolay gibi görünse de sizi zorlayacak birçok konusu bulunuyor. Ben html, css ve javascripti 1.5 yılda günlük 1 – 2 saat çalışarak öğrenmiştim. c# diline geçtiğimde ise 2 ayda web alanında istediğim kodu yazabilecek seviyeye geldim. Yazılımla ilk defa karşılaştığım için javascript normalden uzun sürmüştü. Ancak javascript öğrendikten sonra diğer dillere çok kolay adapte oldum. 1.5 Yıl gözünüzü korkutmuş olabilir. Ancak bu sürenin günlük birkaç saat çalışma sonucu çıktığını ve bu süre sonunda ciddi bir bilgi birikimine sahip olacağınızı unutmamalısınız.
Javascript sadece bir yere tıklandığında şu olsun şeklinde işlevleri yerine getiren basit bir dil değildir. Javascript ile oyun yapabilir, eklenti geliştirebilir, asenkron işlemleri yapabilirsiniz. Javascript ile web alanında yapabileceklerinizin bir sonu yoktur.
Tüm bu kolaylıklar göz önünde bulundurulduğunda yazılım öğrenmeye nereden başlamalıyım? Sorusuna javascript öğrenerek cevabını verebiliriz. Ancak bu kişiden kişiye değişebilecek bir karardır. Html, css ve javascript ile başlamak benim tavsiyemdir.
Yazılım Öğrenmek Zor Mudur?
Evet zordur. Zaten kolay olsa herkes bütün gün kod yazarak bu sektöre girerdi. Javascript Öğrenmek Zor mu?, Sıfırdan Yazılım Nasıl Öğrenilir? yazılarımı da inceleyebilirsiniz. Yazılımda “Hello Word” seviyesinden iyi bir seviyeye gelmek için hiç bırakmadan sürekli tekrar ederek öğrenmeye devam etmelisiniz. İlk yazılımla tanıştığınızda sürekli unutacaksınız ve neyi nerede kullanacağınızı pek bilemeyeceksiniz. Ancak bunun geçici bir durum olduğunu bilmelisiniz. Belirli bir zaman sonra gözünüz kapalı kod yazacak seviyeye gelebilirsiniz.
Yazılım öğrenme süreci bebekliğinizde dil öğrenme süreciniz gibidir. İlk kelimeniz “Hello Word” olur ve yavaş yavaş konuşmaya başlarsınız. Yazılım öğrenmek zor değil diyen birçok kişi görebilirsiniz. Ancak kaliteli bir yazılım bilgisine sahip olmak için iyi bir eğitim almalısınız. Bu eğitim Udemy, BTK AKADEMİ gibi platformlar üzerinden rahatlıkla alınabilir. Udemy üzerinden benim yazılım öğrendiğim ve yazılım alanında ciddi bir bilgisi olduğuna emin olduğum Sadık Turan‘ın kurslarını alabilirsiniz.
Yazılım öğrendiğiniz kişi çok önemlidir. Konuşmasının akıcılığı, o alandaki bilgisi ve eğitmen kişiliği ile Sadık Turan’ı tercih etmenizi tavsiye ederim. Hangi platformda yazılım geliştireceğiniz, o platformda hangi dille yazılım geliştireceğiniz ve nereden öğreneceğinizi inceledik. Sırada öğrenmeye başlamak var. Yazılım öğrenmeye nereden başlamalıyım? Sorusunun asıl cevabı burada başlıyor.
Öğrenmek için başlayan milyonlarca kişi görebilirsiniz. Ancak başladıktan birkaç ay sonra bırakmayan çok az kişi görebilirsiniz. Önemli olan sürekliliği sağlamaktır. Günde 5 – 6 saat çalışırsanız kısa bir süre sonra bu iş ile alakanız kesilecektir. Azar azar sürekli çalışmak hem yeni öğrendiklerinizin oturmasına hem de sürekliliğinize fayda sağlayacaktır. Çevremde birçok kişi benimle birlikte yazılım öğrenmeye başlamıştı. Ben bırakmadan devamlılığımı sağladım. Arkadaşlarım ise bıraktı. Özellikle pandemi zamanında ciddi bir boş zaman oluştu. Bu zamanı yazılım öğrenerek değerlendirmek gerçekten güzel bir tercihtir.
Hangi Yaşta Yazılım Öğrenmeliyim?
Yazılımın herhangi bir yaşı yoktur. Ben 19 yaşımda başlayıp 20 yaşımda web alanında yeterli seviyeye geldim. Siz 70 yaşında da başlayabilirsiniz 7 yaşında da. Yazılım öğrenmek daha çok düşünme tarzınızla ilgilidir. Analitik düşünebiliyorsanız yazılımı zevkle öğrenebilirsiniz. Yazılım temelde kodlar yardımıyla bilgisayarlarla konuşmaktır. Bu divi şu pixele yerleştir. O pixele tıklayınca şunu göster şeklinde tek tek açıklamaktır. Bilgisayarlar aşama aşama sizin yazdığınız kodları uygular. Dolayısıyla bilgisayarların bu işlemlerini nasıl yaptığını anlamak yazılıma ilk adımı atmak için iyi bir başlangıç. Yaşınızın hiçbir önemi yoktur. Önemli olan öğrenmek isteyip istememenizdir.
Yazılımdan Ne Zaman Gelir Elde Edebilirim?
Aslında yazılımla hiçbir alakanız olamsa bile gelir elde edebilirsiniz. Artık bir web sitesi kurmak birkaç tıklamayla yapılabilen bir işlem. WordPress temaları kurarak geçiminizi bile sağlayabilirsiniz. Ancak zamanla bu işi herkes yapabileceğinden devamlı bir iş olmayacaktır. Yazılım öğrenip gelir elde etmek daha sürekli ve garanti bir iştir. Örnek olması açısından aşağıda müşterilerimin bazı isteklerini yazdım.
- Benim yapıştırdığım yazıdan ürün ismini, fiyatını vb. bilgilerini otomatik alıp formu doldursun.
- Kullanıcıların duyma seviyelerini tespit edebilmek için 30 aşamalı bir ses sınavı istiyorum. Bildikçe gürültü artacak, yanlış bildikçe azalacak. Ses sürekli farklı numara okuyacak. En son kullanıcı puanını görebilecek.
- Linkteki temanın arayüzünün benzerinin kodlanmasını istiyorum.
- WhatsApp Web üzerinden konuşmaların numaralarını toplayan bir eklenti istiyorum. (2.000 – 10.000 numara)
- Toplu mail gönderebileceğim bir uygulama istiyorum.
- Otomatik yorum ve kalp atan bir Chrome eklentisi istiyorum.
Yazılımdan ne zaman gelir elde edebilirim? Sorusu yukarıdaki isteklerin kaçını yapabilirsiniz? Sorusuna eşdeğerdir. Bunun gibi birçok özel yazılım isteğini yapabilecek seviyeye geldiğinizde yazılımdan para kazanabilirsiniz. 1 – 1.5 yılda bu seviyeye gelebilirsiniz.
Para kazanmak içinse Bionluk, fiverr ve r10 gibi platformları tercih edebilrisiniz. Bionluk size müşteri bulan ve kazandığınız ücretten komisyon alan bir freelancer platformudur. Fiverr de aynı şekilde komisyon ile çalışan bir platformdur. R10 ise Webmaster’ların çoğunlukta olduğu bir forumdur. Yazılımdan Para Kazanmak – Nasıl Kazanırım? yazımı inceleyerek seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
Sonuç
Sonuç olarak yazılım öğrenmeye nereden başlamalıyım? Sorusunun cevabı:
- Hangi platformda yazılım geliştirmek istiyorsunuz?
- O platformda hangi dil ile yazılım geliştirmek istiyorsunuz?
- Hangi platformdan öğreneceksiniz?
- Hangi eğitmenden öğreneceksiniz?
- Ne zaman başlayacaksınız?
Sorunlarının cevabıdır. Yazılım öğrenmek mesleğinizle, yaşınızla veya kişisel özelliklerinizle alakalı değildir. Azminizle alakalıdır. Siz ne kadar öğrenmek isterseniz o kadar öğreneceksiniz. Başkaları otururken sizin çalışmanız başkaları nasıl başardın derken sizin anlatmanız demektir. Hiç zaman kaybetmeden istikrarlı bir şekilde öğrenmeye başlayıp bırakmayın. Ne zaman öğreneceğiniz konusunda net bir bilgi veremem ama öğreneceğinize garanti veririm.